Oberstdorf 15km Yhteislähtö miehet - Tulokset, Emil Iversen kiri voittoon!


Tour de Skin neljäs osakilpailu käyttiin Oberstdorfin viekkaalla radalla. Massakilpailussa ei eroja saatu syntymään lainkaan. Lopun kirissä voiton vei Norjan Emil Iversen.
Etusuora: 02.01.2019 16:54Hiihto
Oberstdorf 15km Yhteislähtö miehet - Tulokset, Emil Iversen kiri voittoon!
By Guillaume Baviere from Copenhagen, Denmark (2017-02-26) [CC BY-SA 2.0 ], via Wikimedia Commons
Tour de Skin neljännestä osakilpailuista muodostui odotusten mukaisesti tylsääkin tylsempi. 14,4 kilometriä hiihdettiin samassa letkassa, kunnes viimeisen 600m matkalla Norjan Emil Iversen oli vahvin. Suomalaisista Ristomatti Hakola oli 20. ja Lauri Vuorinen 37.


Oberstdorf 15 km, yhteislähtö

1.Emil Iversen 🇳🇴45.30.3
2.Francesco de Fabiani 🇮🇹+0.9
3.Sergei Ustiugov+2.0
4.Sjur Röthe 🇳🇴+2.1
5.Calle Halfvarsson 🇸🇪+3.2
6.Didrik Tönseth+3.6
7.Evgeniy Belov+4.4
8.Andrey Larkov+5.5
9.Johannes Hösflot Kläbo 🇳🇴+5.6
10.Maxim Vylegzhanin+6.8

Suomalaiset
20. Ristomatti Hakola +15.3
37. Lauri Vuorinen +20.7

Etusuoran ennakko kilpailuun:Miesten 15km perinteisen yhteislähtö on Tour de Skin neljäs osakilpailu, mikä hiihdetään Oberstdorfin äärimmäisen helpolla radalla. Yhteislähtökilpailuissa tällä radalla nähdään usein karmeita letkahiihtoja, missä kukaan ei pääse karkuun. Näin ollen varsinkin miesten kilpailuissa ratkaisut nähdään väistämättä vasta loppukirissä.

Rataa on kritisoitu äärimmäisen vahvasti kilpailijoiden toimesta, mutta FIS ei ole asiaan reagoinut vielä mitenkään. Monen kilpailijan mielestä rata on vaarallinen, eikä FIS:n päätöstä olla siirtämättä kisaa voi kyllä ymmärtää penkkiurheilijankaan kannalta, sillä yhteislähdöt Oberstdorfissa ovat aina olleet äärimmäisen tylsiä kilpailuita, ellei kaatumisia huomioida.

Eikä kukaan tietenkään halua, että kaatumiset nousevat hiihtokisoissa rooliin – varsinkaan kun Oberstdorfissa ne ovat historian saatossa olleet joskus myös hyvin vaarallisia kaatumisia.

Miehet hiihtivät viime vuonna Oberstdorfissa 15 kilometrin yhteislähdön vapaalla hiihtotavalla, eikä törmäyksiltä vältytty. Perinteisellä hiihtotyylillä on miesten tasolla vieläkin vaikeampi päästä karkuun, joten ikävä kyllä tämän kauden kisaa ei voi kuin kauhulla odottaa, minkälaisissa ryppäissä jyrkkiin alamäkiin tullaan.

Alla videota viime vuoden kilpailuista. Ennakko jatkuu videon jälkeen.Kirimiehet vahvoilla?


Koska Oberstdorfin rata on täysin poikkeuksellinen, voi myös voittaja tulla hyvin yllättävästä suunnasta. Tämän kauden perinteisen kilpailuja on dominoinut venäläinen Alexander Bolshunov, joka on varmasti vahva kaikilla kilpailumatkoilla – myös keskiviikkona Oberstdorfissa.

Muut vahvat perinteisen distanssihiihtäjät tuskin kuitenkaan menestyvät matkalla, sillä rata on aivan liian helppo, jotta kiritykkejä saataisiin karistettua matkan aikana.

Viime vuonna kilpailun voittoon hiihti Emil Iversen tiukalla loppukirillään ennen Sindre Bjoernstad Skaria ja Francesco De Fabiania. Kolmikosta ennen kaikkea norjalaiskaksikko on tunnettu vahvasta kirikyvystään.

Iversen on Bolshunovin ohella mielenkiintoisin nimi kilpailuun. Norjalainen oli Rukan 15km perinteisellä toinen, sprinttifinaalissa neljäs ja nousi Lillehammerin takaa-ajossa kolmas, joten näytöt kauden perinteisen kilpailuista ovat todella kovat.

Kun puhutaan kovista kiritykeistä, ei Johannes Hoesflot Kläbon nimeä sovi unohtaa. Norjalainen taistelee tiukasti koko Tourin voitosta ja osaa peesata Oberstdorfissa varmasti koko matkan. Tällä radalla voittoon tarvitaan vähän tuuriakin lopussa, jotta vapaa väylä löytyy, mutta kokeneena sprintterinä Kläbo on varmasti taitava välttämään kolareita ja iskemään lopussa.

Kokonaiskilpailun kannalta nyt puhutaan todella tärkeistä sekunneista ja kun karkaaminen on lähes mahdotonta, miehissä saatetaan nähdä uskomaton 30-40 kilpailijan rypäs vielä pitkään.

Jossakin vaiheessa Bolshunov lähtee taatusti vetämään kovempaa vauhtia, mutta kuinka monta hän saa karistettua kannoiltaan? Todennäköisesti vielä maalisuorallakin nähdään kymmenen miehen otatus, jossa kovimpina ukkoina lykkivät Bolshunov, Kläbo, Iversen ja kokonaistourilla toisena oleva Sergei Ustiugov.

Myös Gleb Retivykh voisi olla todelllinen pommi kilpailuun. Venäjällä on ollut loistava suksi koko Tourin ajan ja Retivykh väläytteli Rukan sprinteissä omia perinteisen taitojaan. Mieheltä lähtee parhaana päivänä todella raikas veto, joka voi riittää tällä kertaa korkealle.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta