Näkökulma: Tour de Skin järjestelyissä haiskahtaa puuhastelun katkera tuoksu


Keski-Euroopan perinteisen hiihtokiertueen Tour de Skin tulisi olla maastohiihdon maailmancupin arvokkain kilpailu ja lajin kansainvälinen näyteikkuna. Tänä vuonna kisajärjestelyt ovat kuitenkin olleet lähinnä lajille häpeäksi.
Veijo Vaakanainen: 01.01.2020 16:25Hiihto
Näkökulma: Tour de Skin järjestelyissä haiskahtaa puuhastelun katkera tuoksu
Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Tour de Ski on tarjonnut urheilullisesti hienoja hetkiä. Naisten hiihdon ylivertainen valtiatar Therese Johaug on haastettu ja jopa syösty valtaistuimeltaan, Iivo Niskanen on osoittanut vahvaa kuntoa ja venäläishiihtäjät Sergei Ustjugov ja Aleksandr Bolshunov ovat säväyttäneet hiihtoyleisöä hurjilla suorituksilla. Hienojen urheilusuoritusten takana katsojille on jäänyt kuitenkin lähinnä hämmentynyt ja paha maku siitä, kuinka epäselvät kilpailun säännöt ovat ja kuinka huonosti niistä on tiedotettu.

Kiertue alkoi lauantaina vapaan hiihtotavan yhteislähdöillä, joissa käytiin myös kilpailun aikana perinteiseen tapaan kirimaali. Kilpailun jälkeisiä tuloksia luettaessa monet kuitenkin hieroivat silmiään, kun lopputuloksissa ei kirimaalin tulosten pohjalta ollutkaan jaettu hyvityssekunteja, kuten aiemmin on ollut tapana ja kuten FIS:n säännöissä Tour de Skin kohdalla lukee.

Tämä kirimaali kuuluikin ainoastaan uuteen Tourin pistekilpailuun, joka on kopioitu pyöräilyn klassisista ympäriajoista. Jaossa olikin siis ainoastaan pisteitä, ei sekunteja, kuten moni katsoja varmasti oletti, varsinkin kun Tourin säännöissä lukee, että yhteislähtökilpailuissa on kirimaaleja, joissa jaetaan hyvityssekunteja.


Jaossa olikin siis ainoastaan pisteitä, ei sekunteja, kuten moni katsoja varmasti oletti


Monet jäivätkin miettimään, miksi hyvityssekunteja ei jaettu, vaikka näin säännöissä lukee. Myöhemmin selvisi, että syynä oli se, että hyvityssekunneista luovuttiin, koska rata oli todettu tähän liian kapeaksi. Tätä tietoa ei FIS kuitenkaan kokenut oleelliseksi ilmoittaa selkeästi ennen kilpailua, vaan tämä tieto saatiin vasta kauan kilpailun jälkeen, kun asiaa tarpeeksi ihmeteltiin.

Toinen vastaava hämmennystä aiheuttanut kilpailu Tour de Skillä oli tämänpäiväinen perinteisen takaa-ajo. Monille oli pitkään ennen kilpailua epäselvää, lasketaanko Tourin kokonaistilanteeseen päivän lopputulokset vai päivän osuusajat. Esimerkiksi selostaja Jussi Eskola sanoi tiistain väliaikalähtöjen lähetyksessä, että kokonaistilanteeseen lasketaan lopputulokset ja osuusajat kokonaiscupiin. Todellisuudessa tilanne oli päinvastainen.

Tilanteen epäselvyyttä kuvastaa myös se, että lopullinen varmuus tästä saatiin vasta eilisessä joukkueenjohtajien kokouksessa. Tour de Skin säännöissä toki mainitaan, että jokaisen etapin varsinaiset ajat lasketaan kokonaiskilpailuun, mutta tämän päivän osalta säännöissä olisi hyvä ollut olla selkeämpi kirjaus, koska epäselvyyttä selvästi oli myös urheilijoiden keskuudessa.

Lisäksi vaikka periaatteessa kirjaus säännöissä onkin, niin pitäisi tämän tiedon löytyä hiihtoyleisölle paljon helpommin kuin kaivamalla Kansainvälisen hiihtoliiton nettisivuilta PDF-dokumentin, josta tieto löytyy sivulta 34. Harva tiedonjanoinen hiihdonkatsoja osaa saati jaksaa kaivaa tiedon tällaisesta paikast.


Tiedon pitäisi löytyä paljon helpommin kuin kaivamalla Kansainvälisen hiihtoliiton nettisivuilta PDF-dokumentin, josta tieto löytyy sivulta 34.


FIS:llä olisikin paljon kehitettävää siinä, kuinka he maastohiihdon tärkeimmästä kruununjalokivestä tiedottavat. Ei tarvitse olla viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen ymmärtääkseen, ettei monia kymmeniä sivuja pitkä englanninkielinen PDF-dokumentti nettisivujen kätköissä ole toimiva tiedonlähde, jos halutaan saada uusia katsojia innostumaan maastohiihdon hienoudesta.

Tämänvuotinen Tour de Ski onkin järjestelyillään onnistunut varmasti karkottamaan enemmän katsojia kuin tuomaan uusia. Useampi aktiivinen hiihtofani on kiertueen aikana purkanut turhautumistaan sosiaalisessa mediassa, koska kilpailujärjestelmässä on ollut niin paljon epäselvyyksiä. Maastohiihdon markkinoinnissa on muutenkin paljon suuria haasteita, siksi tämänkaltaista puuhastelua ei nyt kaivattaisi yhtään. Varsinkin kun kysymyksessä on hiihtokauden tärkein kilpailu.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta