SM-hallit: Ennakossa miesten lajit


Yleisurheilun sisäratojen Suomen mestaruuksista kamppaillaan viikonloppuna 19 vuoden tauon jälkeen Kuopiossa. Tässä ennakossa käydään läpi miesten lajit.
Etusuora: 15.02.2019 15:31Yleisurheilu
SM-hallit: Ennakossa miesten lajit
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Simo Lipsanen

60 metriä, lauantai


Samuel Purola kiihdytti Ruotsissa 19-vuotiaiden SE:n 6,67. SM-hallien kisaennätys on Markus Pöyhösen 6,63 vuodelta 2002 eikä SM-halleissa ole alitettu 6,70 kuin 2001-02. Vuoden 2017 mestari Otto Ahlfors (6,75) on jäänyt EM-hallirajasta vain kolme sadasosaa. Hallitseva mestari Samuli Samuelsson kuntouttaa vielä jalkaansa. Ville Myllymäki ei ole aivan parhaimpien vuosiensa vireessä mutta on tilastokolmonen ajalla 6,83 ja on aina kova SM-kisoissa. Alle 6,90 ovat painelleet myös Santeri Kuusiniemi, Eerikki Pekkola, Eetu Rantala, Roope Saarinen ja Aleksi Lehto. Finaaliin mahtuu Kuopiossa seitsemän juoksijaa.

200 metriä, sunnuntai


Kaksi viimeisintä mestaruutta vienyt Samuel Purola ei ole mukana, mutta sen sijaan Berliinin EM-edustaja Oskari Lehtonen on ilmoittautunut. Kahden viime talven hopeamitalisti Roope Saarinen juoksi hallimaaottelussa hienosti 21,35. Toinen maaotteluedustaja Tuukka Huuskola on tiputtanut ennätyksensä aikaan 21,76. Mitaliehdokkaista viime vuoden pronssimitalisti Willem Kajander ei ole ollut aivan parhaassa iskussa ja lajin mestaruuden kerran vienyt Eetu Rantala kisaa nykyään harvoin 200 metrillä. Finaaliin karsitaan alkueristä viisi juoksijaa.

400 metriä, lauantai


Erik Back juoksi maaottelussa 200 metrin radalla vuosikymmenen kovimman suomalaisajan 48,14, joten Kuopiohallin 337 metrin radalta voitaneen odottaa reilua 48 sekunnin alitusta. Backin ulkoratojen ennätys on viime kesäinen 47,80. Backin kanssa maaottelussa esiintyi Christoffer Envall, joka teki myös halliennätyksensä 48,82. Kalevan kisojen mestari ja 2017 hallimestari Markus Teijula voi kamppailla jopa voitosta; tosin hallikaudella hän ei ole 400 metrillä vielä kisannut. Tampereella 49 sekuntia alittanut Filiph Johansson voisi myös kyetä mitalivauhtiin.

800 metriä, sunnuntai


Miesten 800 metrillä on odotettavissa mielenkiintoinen kamppailu Joonas Rinteen ja Markus Teijulan kesken. Teijula paineli hallimaaottelussa hyvän ajan 1.50,27, jolla on hän on reilun kahden sekunnin turvin tilastoykkösenä. Rinteeltä puolestaan löytyy tilastonoteeraus 1.53,62, jonka hän juoksi omalla vedolla ja ilmeisesti hieman turhan kovalla aloituksella. Kisan tilastokakkonen on Simon Haglund (1.52,62), joka ei varmasti halua päästää kaksikkoa helpolla.

1500 metriä, lauantai


Miesten tonnivitosella ykkössuosikkina häärii hallitseva Suomen mestari Joonas Rinne. Kotikaukalossaan juokseva Samu Mikkonen lienee Rinteen suurin uhka lauantain illassa. Mitaleille on toki tyrkyllä muitakin mailerismiehiä. Nostettakoon esiin Jiri Karjalainen, joka sooloili tammikuussa 1500 metriä aikaan 3.56,88 sekä kestokone Jaakko Piesanen, jolla ovat myös alimatkat sujuneet mainiosti viime kesästä lähtien.

3000 metriä, sunnuntai


Tästä matkasta oli muodostumassa todellinen herkkupala, mutta toisin kävi. Hurjan maantievitosen juossut Topi Raitanen jättää kisat väliin ja keskittyy ensi keskiviikon 3000 metrille Helsingissä, jossa hän yrittää rikkoa EM-hallirajaa (8.05,00). Kuopion ylipitkällä radalla tämä ei ole mahdollista. Tilastoykkönen Hannu Granberg suuntaa niin ikään toiseen ilmansuuntaan ja kilpailee sunnuntain Istanbulissa 3000 metrillä – yrittää niin ikään rikkoa EM-rajan. Vaikkakin edellä mainitut miehet loistavat poissaolollaan, niin kyllä siellä kisat käydään. Edellisvuosien kestomenestyjistä ovat mukana muun muassa Jaakko Piesanen, Ossi Kekki, Samu Mikkonen ja Eero Saleva.

60 metrin aidat, sunnuntai


Elmo Lakka on aitonut upeasti Suomen kaikkien aikojen vitosajan 7,70 ja myös Ilari Manninen (7,94) on alittanut kahdeksan sekuntia. Santeri Kuusiniemi (8,05) on kuntoutunut oivaan vireeseen ja saattaa estää Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kolmoisvoiton. JKU:n juoksijoita on ilmoittautunut kaikkiaan viisi; Lakan ja Mannisen takana Miska Sundberg on aitonut 8,13. Viime vuoden SM-hopeamitalisti Otto Kilveltä (JKU) puuttuu vielä tilastonoteeraus tältä kaudelta.

300 metrin aidat, sunnuntai


Parin vuoden tauon jälkeen SM-halleissa päästään kisaamaan myös pitkässä aitajuoksussa. Kalevan kisojen hallitseva mestari ja 2015-16 Tampereella hallimestaruudet vienyt Joni Vainio-Kaila ei ole mukana. Mestaruudesta kamppailevat tiukimmin viime lauantaina 37,65 juossut Tuomas Lehtonen ja sunnuntaina 37,88 aitonut Chibunna Ezeabasirim. Ainakin Don-Zheni Ekoebve, Lauri Eneh ja Jonni Blomqvist ovat mukana tasaisessa mitalikamppailussa.

Korkeus, lauantai


Viime vuoden ykköshyppääjä Samuli Eriksson ei ole hallikaudella kisannut, mutta on ilmoittautunut mukaan. Kauden kärkitulos on Daniel Kososen 212, mutta nuorukainen on hypännyt ailahtelevaisesti. Mitalisuosikkeja on vaikea nimetä ja kisa tullee olemaan tasainen. Mukana eivät ole kahden vuoden takainen mestari Arttu Mattila ja viime vuoden hopeamitalisti Julius Kuusela.

Seiväs, sunnuntai


Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Tomas Wecksten veivät mitalit viime vuonna niin hallissa kuin Kalevan kisoissakin. Sama tahti on todennäköinen myös Kuopiossa. Kujanpää on ylittänyt 556, joka jää 9 senttiä EM-hallirajasta. Holttisen kauden paras on keskiviikkona Irlannissa ylittynyt 545 ja Wecksten on taivuttanut 540 ulkokisassa Australiassa ja 526 Puolan hallikisassa. Ennakkoon näyttää, että kolmikkoa haastaa vahvimmin ennätyksensä lukemiin 525 kohentanut Santtu Koskiaho.

Pituus, sunnuntai


Viime vuoden kultamitalisti Henri Väyrynen avasi kautensa tammikuun lopussa upeasti tuloksella 794, joka jää sentin EM-hallirajasta. Tuon jälkeen Väyrynen ei tosin ole kisoissa esiintynyt. Pakka onkin melkoisen levällään: hallimaaottelussa Roni Ollikainen ja Kalle Salminen hyppäsivät keskinkertaisesti 728 ja 721, mutta Salmisen kauden paras on 750. Joona Kokkola (738) kukisti Salmisen Kuopiossa tammikuussa. Kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen (762) on vahva ehdokas palkintosijalle. Mukaan on ilmoittautunut myös viime kesän EM-edustaja Kristian Pulli, joka ei ole hallikaudella kisannut.

Kolmiloikka, lauantai


Simo Lipsanen loikki Euroopan tilaston kärkeen sisäratojen Suomen ennätyksellä 16,98. SM-halliennätys on Lipsasen vuoden 2017 voittotulos 16,71. Maaottelussa hypänneet Topias Koukkula ja Arttu Tyystjärvi ovat suurimmat suosikit hopea- ja pronssikamppailussa. Kolmikon lisäksi muut osallistujat eivät ole 15 metriä hallikaudella ylittäneet. Viime kesänä 15 metriä puhkaissut Aaro Davidila on ilmoittautunut muttei ole kisoissa talvella loikkinut. Daniel Ofosu on kohentanut ennätyksensä kuuden sentin päähän 15 metristä.

Kuula, sunnuntai


Mika Halvarin valmennukseen vaihtanut Arttu Kangas ei ole hallikaudella kisaringissä esiintynyt mutta on ilmoittautunut mukaan. Kangas on voittanut hallimestaruuden viitenä viime talvena. Viime kesän Kalevan kisojen mestari Timo Kööpikkä on kauden kärkituloksen haltija tuloksellaan 18,80. Moninkertainen SM-mitalisti Tomas Söderlund avasi kautensa tuloksella 18,30, mutta hallimaaottelussa kuula lensi vain 17,69. Kalevan kisoissa sijoille 4 ja 5 työntäneet Nico Oksanen ja Eero Ahola ovat ilmoittautuneet mutta eivät omaa tilastotulosta tältä kaudelta. Samuli Kyrönviita on parantanut halliennätyksensä lukemille 17,70 ja saattaa myös yltää mitalikamppailuun.

5000 m kävely, lauantai


Viime vuoden osallistujista ilmoittautunut on vain pronssimitalisti Jaakko Määttänen, joka saattaa hyvin uusia mitalisijansa. Espoon Arenakävelyissä helmikuun alussa Aku Partanen kukisti Jarkko Kinnusen puolella minuutilla ja Määttänen oli kolmas. Tämä lienee todennäköisin järjestys myös Kuopiossa. Hallimestaruus olisi Partaselle uran kuudes. Pitkän uran taivaltanut Jarkko Kinnunen oli mukana jo edellisissä Kuopion SM-halleissa 19 vuotta sitten; uransa ensimmäisissä aikuisten SM-kisoissa hän sijoittui seitsemänneksi.

4 x 337 metriä, sunnuntai


SM-hallit päättyvät viestijuoksuun. Yli 300 metrin osuudet suosivat todennäköisesti Helsingin Kisa-Veikkoja, HIFK:ta ja Esbo IF:ää. Jyväskylän Kenttäurheilijat on kuitenkin aina kova viestiseura. Suuri vaikutus on tietysti sillä, ketkä juoksijat lopulta joukkueissa esiintyvät.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta