Heittolajien karsintaennakko: Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali ja Salla Sipponen tavoittelevat paikkaa finaalissa EM-kisojen avauspäivänä


Avauspäivänä suomalaisista heittäjistä kilpailevat Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali naisten kuulassa ja Salla Sipponen naisten kiekossa. Pienellä venymisellä he kaikki voivat päästä mukaan loppukilpailuun.
Veijo Vaakanainen: 14.08.2022 20:29Yleisurheilu
Heittolajien karsintaennakko: Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali ja Salla Sipponen tavoittelevat paikkaa finaalissa EM-kisojen avauspäivänä
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Salla Sipponen.
Münchenissä järjestettävien yleisurheilun EM-kisojen avauspäivä on suomalaisittain erittäin vilkas. Urheilijoita nähdään mukana niin radalla, kentällä kuin maantielläkin. Useammalla urheilijalla on mahdollisuudet edetä alkuerävaiheesta finaaliin tai välieriin.

Suomalaisille usein vahvoissa heittolajeissa nähdään maanantaina kolme urheilijaa. Naisten kuulantyönnössä nähdään peräti kaksi urheilijaa, kun tällä kaudella ennätyksensä työntäneet Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali taistelevat paikasta jo myöhemmin samana iltana työnnettävään finaaliin ja jo MM-kisoihin osallistunut Salla Sipponen on mukana naisten kiekkokarsinnassa.


Naisten kuulantyöntö - Riittävätkö Mäkitörmän ja Rouvalin rahkeet finaaliin asti?


Naisten kuula on vuosia suomalaisen yleisurheilun suurimpia murheenkryynejä. SM-kisoissa mestaruuteen riitti vuosia hieman päälle 15 metrin tulos, eikä urheilijoiden tarvinnut juuri haaveilla arvokisapaikoista. Tällä kaudella laji on noussut kuitenkin aivan uudelle tasolle.Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali ovat molemmat työntäneet tällä kaudella kuulaa päälle 17 ja puolen metrin, mikä on ainutkertaista 2000-luvulla. Edellisen kerran kaksi suomalaista oli ylittänyt 17,50:n rajapyykin samalla kaudella vuonna 1997.

Mäkitörmä ja Rouvali ansaitsivat hienoilla otteillaan myös paikan EM-kisakoneeseen. Heistä erityisesti Mäkitörmä on puhunut avoimesti myös siitä, ettei kisoissa tavoitteena suinkaan ole pelkkä osallistuminen, vaan pääsy karsinnasta finaaliin.

Tämän kauden tilastojen perusteella suomalaisten pitäisi olla varsin kaukana finaalista, mutta aiempien arvokisojen karsintoihin peilaten loppukilpailu voisi olla jopa realismia. 2010-luvulla ainoastaan Barcelonassa 2010 finaaliin on vaadittu suomalaisten ennätystä parempi tulos ja yleensä loppukilpailuun on päästy jopa hieman yli tai hieman alle 17 metrin tuloksella.

Viimeaikaisen vireen perusteella Mäkitörmä on suomalaisista todennäköisempi finalisti. Hän on pystynyt viime kisoissaan paiskomaan rautapallon tasaisesti yli 17 metrin lukemiin, kun taas Rouvali työnsi kauden kovimmat kisansa heti alkukaudesta. Kummallakin on kuitenkin potentiaali edetä loppukilpailuun asti, ellei karsinnasta tule poikkeuksellisen kovatasoista.
Naisten kiekonheitto - Onnistuuko Salla Sipponen lunastamaan itselleen finaalipaikan?


Tällä kaudella 60 metrin kerhoon liittynyt Salla Sipponen toivoo varmasti toistavansa Sanna Kämäräisen tempun vuodelta 2014, jolloin suomalainen heitti EM-finaalissa ennätyksensä ja sijoittui seitsemänneksi. Ennen sitä Sipposen pitäisi tosin läpäistä ensimmäistä kertaa urallaan arvokisojen karsinta.

Yleensä varmana päälle 55 metrin heittäjänä tunnettu Sipponen ei ole etukäteen finaalisuosikki, mutta onnistuessaan hyvällä perustasollaan hänellä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet loppukilpailuun. Aiemmissa arvokisoissa finaaliin vaadittu tulos on ollut alle 57 metrin, jos laskuista jätetään Amsterdamin EM-kisojen karsinta vuonna 2016, jolloin heitetty puistossa kovassa kiekkoon otollisessa vastatuulessa.

EM-finaalipaikan pitäisi siis olla Sipposen ulottuvissa, vaikka etukäteistilastot eivät sitä lupailisikaan. Hyvää suoritusta loppukilpailuun pääseminen Sipposelta kuitenkin edellyttää, keskinkertainen ei välttämättä riitä.


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta