Suomalaiskolmikko tavoittelee finaalipaikkaa naisten seiväskarsinnassa - myös miesten pituudessa ja kolmiloikassa suomalaisjännitystä


EM-kisojen avauspäivän hyppylajeissa nähdään viisi suomalaisedustajaa. Suurin mielenkiinto kohdistuu naisten seiväskarsintaan, jossa kolme suomalaista taistelee pääsystä finaaliin Wilma Murron johdolla.
Veijo Vaakanainen: 14.08.2022 20:25Yleisurheilu
Suomalaiskolmikko tavoittelee finaalipaikkaa naisten seiväskarsinnassa - myös miesten pituudessa ja kolmiloikassa suomalaisjännitystä
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.
Yleisurheilun EM-kilpailut Saksan Münchenissä käynnistyvät maanantaiaamuna Suomen aikaa. Ensimmäisenä päivänä nähdään kisaamassa suuri joukko suomalaisia. Mies- ja naismaratoonarit sekä Camilla Richardsson 10 000 metrillä taistelevat mahdollisimman hyvistä sijoituksista ja heidän lisäkseen useampi suomalainen tavoittelee pääsyä karsinnasta myöhemmin kilpailtavaan finaaliin.

Maanantaina suomalaisia nähdään kaikissa kolmessa hyppylajien karsinnassa. Naisten seiväshypyssä mukana on kolmikko Wilma Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson, miesten pituudessa loukkaantumismurheista kärsinyt Kristian Pulli ja miesten kolmiloikassa kisakauttaa kevään vamman jälkeen vasta aloitteleva Simo Lipsanen.Naisten seiväshyppy - jopa kolme naista finaaliin?


Naisten seiväshyppy on avauspäivän karsinnoista suomalaisnäkökulmasta mieluisin. MM-kisoissa hienosti kuudenneksi sijoittunut Wilma Murto on yksi Suomen suurimpia menestystoivoja Münchenin kisoissa. Ennen mitalitaistoa on kuitenkin läpäistävä karsintakilpailu.

Aiempien EM-kisojen karsintojen perusteella finaalipaikan saavuttaminen pitäisi olla Murrolle varsin yksinkertaista. Viimeisissä kaksissa kisoissa finaaliin on riittänyt tulos 435 ja korkeimmalla vaatimustaso on ollut Zürichin EM-kilpailuissa vuonna 2014, jolloin finaaliin edellytettiin 445:n ylitystä. Finaalipaikkaan riittänee siis Murrolta rutiinitulos.

Sama tilanne on myös Elina Lampelalle, joka voitti juuri Suomen mestaruuden tuloksella 450. Lampelan kohdalla pieni epävarmuustekijä on kuitenkin se, että hänen kaksi edellistä arvokisakarsintaansa viime kesänä Tokiossa ja aiemmin tänä kesänä Eugenessa ovat sujuneet varsin murheellisesti. Münchenissä Lampela pystyy toivottavasti karistamaan mielestään aiempien karsintojen huonot muistot.

Finaalipaikan saavuttaminen on realistista myös Suomen kolmannelle edustajalle Saga Anderssonille, joka oli jo lähellä päästä finaaliin Eugenessa. Anderssonin perustaso on kuitenkin pykälän tai pari Murtoa ja Lampelaa heikompi, joten häneltä finaalipaikka vaatii hyvää päivää ja mahdollisimman vähäisiä pudotuksia.

Miesten pituushyppy - Onko Pulli selättänyt vaikeutensa?


Viime kaudella hallissa EM-pronssia voittanut ja olympialaisissa finaaliin yltänyt Kristian Pulli on ollut suurissa vaikeuksissa muutamia yksittäisiä onnistumisia lukuun ottamatta. Eugenessa Pullin kisat päättyivät karsintaan ja EM-kisoihin osallistuminen oli loukkaantumismurheiden vuoksi pitkään epävarmaa.Pulli päätti lähteä mukaan Müncheniin, mutta odotukset ovat varsin maltilliset. Finaalipaikan pitäisi periaatteessa olla täysin Pullin ulottuvilla, sillä finaaliin vaaditut tulokset ovat keikkuneet yleensä 780:n molemmin puolin. Terveelle ja normaalissa vireessä olevalle Pullille tällaiset tulokset olisivat hyvin realistisia, mutta tämän kauden otteisiin ja viime aikojen huoliin peilaten finaalipaikka olisi hieno onnistuminen.

Miesten kolmiloikka - Onko Simo Lipsanen ehtinyt ladata itsensä finaalikuntoon?


Simo Lipsanen joutui toteamaan jo aikaisessa vaiheessa kautta, ettei hän pysty kilpailemaan MM-kisoissa kevään loukkaantumismurheiden vuoksi. Kolmiloikan SE-mies siirsikin katseensa jo kesäkuussa Münchenin EM-kisoihin.

Lipsanen kisasi Kalevan kisoissa vasta toisen kerran tälla kaudella ja pystyi ottamaan mestaruuden nousujohteisella sarjalla. Suurta EM-menestystä Joensuun otteet eivät kuitenkaan vielä lupailleet.

Maanantain karsinnassa Lipsasen on ehdottomasti pystyttävä parantamaan kauden toistaiseksi parasta tulostaan, jotta hän voisi elätellä toiveita finaaliapaikasta. Aiemmissa EM-kisoissa finaaliin on tarvinnut hypätä joko hieman alle tai hieman yli 16,50. Tällaiset tulokset eivät Joensuun perusteella ole Lipsasen ulottumattomissa, mutta selvää venymistä finaalipaikka vaatii.


Katso: EM-kisojen aikataulu
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta