Mihin riittää suomalaisten pikajuoksijoiden vauhti EM-kisojen avauspäivänä?


Samuli Samuelsson aloittaa EM-menestyksen jahdin 100 metrin karsinnassa. Naisten 400 metrillä mukana ovat Mette Baas ja Milja Thureson.
Veijo Vaakanainen: 14.08.2022 20:32Yleisurheilu
Mihin riittää suomalaisten pikajuoksijoiden vauhti EM-kisojen avauspäivänä?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Samuli Samuelsson.
Yleisurheilun EM-kilpailuiden avauspäivänä Saksan Münchenissä nähdään suomalaisedustajia myös pikajuoksuissa. Miesten 100 metrin alkuerissä SE-mies Samuli Samuelsson on suursuosikki etenemään välieriin. Naisten 400 metrillä välieräpaikka olisi sen sijaan suuri yllätys.

Pikamatkoilla EM-kisoissa on käytössä jälleen sääntö, jossa tilastojen kärkiurheilijat pääsevät suoraan välieriin. Sääntö jakaa mielipiteitä, mutta sen kanssa on elettävä.

Miesten 100 metriä - Onko alkuerä Samuelssonille leikintekoa?


Porvoossa heinäkuussa uuden 100 metrin Suomen ennätyksen rikkonut Samuli Samuelsson starttaa maanantain alkuerään varmasti ainoana tavoitteenaan pääsy tiistain välierään. Uuden SE-miehen mielessä välkkyy varmasti myös Markus Pöyhösen 20 vuoden takaisen tempun toistaminen ja finaaliin pääsy Münchenin olympiastadionilla.Samuelsson on omassa alkuerässään tilastoykkönen, joten ennakkoon ajatellen välieriin pääsyn pitäisi olla läpihuutojuttu. Suomalaisen erä on kuitenkin erittäin tasainen, sillä erän viidenneksi parhaan juoksijan tilastonoteeraus on 10,32. Kolmen parhaan joukkoon pääseminen ja suoran jatkopaikan lunastaminen ei siis salli Samuelssonilta kovinkaan suurta epäonnistumista.

Naisten 400 metriä - venyvätkö Mette Baas ja Milja Thureson välieriin?


Suomalaisedustajat naisten 400 metrillä ovat olleet harvinaisia, mutta Münchenissä mukana nähdään peräti kaksi suomalaista, kun alkueriin starttaavat sekä Mette Baas että Milja Thureson. Kummallekin pääsy seuraavaan vaiheeseen edellyttää kuitenkin suurta venymistä.

Sekä Baas että Thureson ovat etukäteen omien eriensä häntäpäässä, sillä Baasin erässä viidellä ja Thuresonin erässä kuudella juoksijalla on parempi noteeraus kuin suomalaisilla. Alkueristä menee jatkoon joka erästä kolme urheilijaa suoraan, minkä lisäksi kolme urheilijaa lunastaa paikan välieriin aikavertailun kautta.

Välieräpaikka olisikin suuri yllätys. Sen sijaan sopiva tavoite molemmille suomalaisille on omien ennätyslukemien parantaminen. Sekä Baasille ja Thuresonille on kuitenkin luvassa ainakin yksi lisäesiintyminen EM-areenalla, sillä molemmat juoksevat lähes varmasti Suomen 4 x 400 metrin joukkueessa myöhemmin kisaviikolla.


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta