Tokion tulosrajojen ja ranking-pisteiden jahti on jäämässä vähiin – osassa yleisurheilulajeista jo valmiit listat?


Mahdollisuudet olympialaisten tulosrajojen ja ranking-pisteiden jahtaamiseen ovat jäämässä yleisurheilijoilta vähiin, mikäli kisat järjestetään suunnitellusti.
Joona Klemi: 21.03.2020 17:26Yleisurheilu
Tokion tulosrajojen ja ranking-pisteiden jahti on jäämässä vähiin – osassa yleisurheilulajeista jo valmiit listat?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Ympäri maailmaa jylläävä koronavirus on myllännyt myös yleisurheilukalenteria uuteen uskoon. Esimerkiksi Timanttiliigan kolme ensimmäistä osakilpailua huhti- ja toukokuulta on siirretty loppukesään. Myös Tukholmassa 24. päivä toukokuuta käytävä neljäs osakilpailu on vaarassa siirtyä.

Lisäksi useita keväisiä maratoneja on peruttu tai lykätty ympäri maailmaa. Myös IAAF:n Continental Tourin toukokuisten Tokion ja Kiinan Nanjingin osakilpailujen järjestäminen näyttää epätodennäköiseltä. Samaan kilpailusarjaan kuuluu myös Paavo Nurmi Games, joka on tarkoitus järjestää Turussa kesäkuun yhdeksäs päivä.

Aika käy siis kovaa vauhtia vähiin erityisesti maratoonareilla ja 50 kilometrin kävelijöillä, joilla Tokion kisarajojen teon takaraja on jo toukokuun viimeinen päivä. Muissa lajeissa aikaa on kesäkuun 29:een päivään asti.

Tahtotila olympialaisten järjestämiseen suunnitellusti heinä-elokuun vaihteessa on kova, joten jos kisat todella järjestetään tuolloin, valitaan yleisurheilijat joko täysin tai vähintään hyvin vahvasti hallikauden ja viime kesän tulosten perusteella.

Suomalaisten tilanne kelvollinen


Suomalaisurheilijoiden kannalta tilanne näyttää tällä hetkellä kohtuullisen hyvältä – Riossa Suomea edusti 16 yleisurheilijaa ja Tokiossa tuo lukema olisi näillä näkymin hieman suurempi.

Lajeissaan olympiarajan ovat jo rikkoneet: Aku Partanen, Topi Raitanen, Antti Ruuskanen, Oliver Helander, Reetta Hurske ja Annimari Korte.

Viikoittain päivittyvän IAAF:n rankingin perusteella myös Lassi Etelätalo, Kristiina Mäkelä, Nooralotta Neziri, Wilma Murto, Jarkko Kinnunen, Camilla Richardsson, Simo Lipsanen, Ella Junnila ja Taika Koilahti ovat hyvin vahvoilla kisapaikan suhteen. He kaikki ovat 30 joukossa omien lajiensa rankingeissa.

Myös seitsenottelijat Miia Sillman ja Maria Huntington mahtuvat niukasti 30:en sakkiin, mutta otteluissa osallistujamäärät ovat totutusti muita lajeja pienempiä. Sen sijaan kävelyissä osallistujia on reilusti, joten sijalla 42 oleva Aleksi Ojala voinee myös olla varsin luottavaisin mielin.

Muista suomalaisista kohtalaiset mahdollisuudet kisoihin on vielä Kristian Pullilla, Oskari Möröllä, Aaron Kankaalla ja Sara Kuivistolla. He kaikki keikkuvat ranking-listoilla 40:nnen sijan hujakoilla.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta