Kläbo hylättiin – Iversen 50 km ykkönen


Oberstdorfin MM-kisat huipentuivat sunnuntaina miesten 50 km perinteisen tyylin yhteislähtökisaan.
Etusuora: 07.03.2021 16:08Hiihto
Kläbo hylättiin – Iversen 50 km ykkönen
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Miesten kuninkuusmatkan, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Hiihdon MM-kisat 7.3.2021


Miesten 50 km (p)

#UrheilijaTulos
1.Emil Iversen 🇳🇴2:10.52,9
2.Alexander Bolshunov+0,7
3.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+8,2
4.Hans Christer Holund 🇳🇴+8,6
5.Jens Burman 🇸🇪+25,6
6.Iivo Niskanen 🇫🇮+31,4
7.Andrew Musgrave 🇬🇧+43,5
8.Pål Golberg 🇳🇴+58,7
9.Dario Cologna 🇨🇭+59,1
10.Scott Patterson 🇺🇸+1.24,7
32.Perttu Hyvärinen 🇫🇮+6.31,1
36.Lauri Lepistö 🇫🇮+7.59,4
43.Juho Mikkonen 🇫🇮+10.32,9

Ensimmäisenä maaliin hiihtänyt Johannes Høsflot Klæbo hylättiin maaliintulon jälkeen estämisestä. Klæbo ja Bolshunov törmäsivät loppusuoran alussa. Norja on jättänyt hylkäyksestä protestin.


Ennakko


Jännitys on suomalaisittain jälleen huipussaan, kun miehet säntäävät raastavalle päätösmatkalleen Oberstdorfin 2021 MM-kisoissa sunnuntaina. Oberin 50 km kisassa jyvät tulevat erottumaan akanoista.

Lauantaina naisten 30 km kisassa Therese Johaug lähti omille teilleen 10 minuutin hiihdon jälkeen ja purjehti kahden ja puolen minuutin voittoon. Miehissä vastaavaa ylivoimaa tuskin nähdään, mutta odotettavissa ei ole myöskään 48 kilometrin köpöttelyä ja parin kilometrin loppuotatusta.

Ratkaisuja nähdään rankassa maastossa ja olosuhteissa hyvin todennäköisesti jo selvästi aiemmin ja mitaleista erkanee taistelemaan ohkainen nippu kuninkuusmatkan etevimpiä hiihtäjiä.

Suomalaispenkkiurheilija lähtee viidenkympin sohvamaratonille epävarmoissa tunnelmissa: onko Iivo Niskanen mitali-iskussa vai ei? Kolmen vuoden takainen 50 km perinteisen hiihtotavan olympiavoittaja ei ole kuluvan kauden aikana yltänyt niin vakuuttaviin suorituksiin, että mitalin tuoksua olisi suoranaisesti ilmassa.

Perjantain viestin häijy esitys perinteisen osuudella työmiehen kelissä oli kuitenkin omiaan nostamaan päätöspäivän suomalaisodotuksia: olisiko Vieremän mies sittenkin ajoittanut kuntonsa jälleen oikein ja Porilaisten marssi kaikuisi jälleen sunnuntai-iltapäivänä ämyreistä?

Bolshunov saa kantaa suosikin viittaa


Olympialaisissa Niskaselle katkerasti hurjassa kaksintaistossa taipunut Venäjän Aleksander Bolshunov on eittämättä sunnuntain viidenkympin suurin voittajasuosikki. Oberstdorfissa vihdoin uransa ensimmäisen arvokisavoiton napannut hirmuhiihtäjä on ollut läpi kauden jäätävässä iskussa.

MM-kisojen 15 km vapaan kisassa nähtiin tosin sellainenkin ihme, että mies oikein hyytyi viimeisellä vitosella. Ihan robotti ei siis Bolshunovkaan ole. Mikäli Bolshunov jäisi sunnuntaina mitalien ulkopuolelle, puhuttaisiin kuitenkin jo jättimäisestä yllätyksestä. Niin vahvaa Venäjän karhun meno on ollut jo pitkään. Lisäksi matka ja hiihtotapa suosivat väsymätöntä perinteisen tykkiä.

Venäläisistä nostetaan viestin avausosuudella häkellyttävästi minuutin kaulan muihin repäissyt Aleksei Tshervotkin. Perinteisen tyylin ekspertillä lienee sanansa sanottavana viidelläkympillä. Myös Jevgeni Belov ja Ilja Semikov ovat tuoreina miehinä ja perinteisen hiihtotavan osaajia potentiaalisia nimiä jopa mitaleille.

Ketkä ovat Norjan terävimmät aseet?


Norjalaiset lähtevät kuninkuuskisaan viisikolla Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund ja Pål Golberg. Holund on yksi kisojen hiihtokuninkaista ja on väsymättömänä menijänä mitalikandidaatti myös perinteisellä hiihtotavalla, vaikka mies onkin erityisesti vapaan hiihtotavan ekspertti.

Iversen oli viestissä vakuuttava ottaessaan yhdessä Niskasen kanssa Venäjän Ivan Yakimushkinin minuutin eron kiinni kakkososuudella. Iversen on hyvä perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisoissa ja loppuun löytyy useimmiten vielä jäntevä kiri.

Katkerasti Norjan viestijoukkueesta pudonnut Krüger on voittanut kisoissa jo kaksi hopeaa, mutta kultamitali siintää varmasti Holundin tapaan paremmin vapaan hiihtotavan menijänä tunnetun Krügerin mielessä. Mies osoitti skiathlonin hopeahiihdollaan olevansa myös perinteisen hiihtäjänä maailman kärkinimiä.

Golberg kyykkäsi viestin avausosuudella, mutta kaikesta huokui, että kapula ei ollut kunnossa. Perinteisellä paremmin viihtyvä Golberg on hyvä massahiihtäjä ja raju kirimies. Mikäli viestin epäonnistuminen menee pelkästään kaluston piikkiin, ei miestä kannata unohtaa 50 km kisassa.

Kläbo on kova roikkumaan yhteislähtökisoissa, mutta kuten skiathlon jo osoitti, kirimies kyllä kalpenee, kun kyytiä pidetään riittävän pitkään. Olisi jonkinmoinen yllätys, mikäli Kläbo taistelisi päätösmatkan voitosta tai edes mitaleista.

Mikäli 50 km voittajan nimeä ei ole tässä jutussa vielä mainittu, voidaan puhua sensaatiomaisesta yllätyksestä.

Suomalaisista kisaan lähtevät Niskanen lisäksi Lauri Lepistö, Perttu Hyvärinen ja Juho Mikkonen.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla

VoittajaBolshunov, Iversen
ToinenBolshunov, Iversen, Niskanen, Krüger, Tshervotkin
KolmasBolshunov, Iversen, Niskanen, Krüger, Tshervotkin, Holund, Semikov, Belov
Rivimäärä48 riviä
Rivin hinta9,60 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy7.3. klo 13:58
TVYLE2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten kuninkuusmatkan, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi