Bolshunov jälleen voittoon norjalaisten puristuksessa - Porukan hajottanut Niskanen kahdeksas


Hiihdon maailmancup-kiertue jatkui skiathlonin eli yhdistelmähiihdon merkeissä lauantaina Saksan Oberstdorfissa.
Etusuora: 25.01.2020 14:22Hiihto
Bolshunov jälleen voittoon norjalaisten puristuksessa - Porukan hajottanut Niskanen kahdeksasVeikkaus
Iivo Niskanen Rukalla 2019
Miesten skiathlon, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Iivo Niskanen teki miehen työn Oberstdorfin skiathlonissa. Hän piti vauhtia koko perinteisen osuuden ja hajotti pääjoukon. Norjalaisista muun muassa Emil Iversen ja Johannes Hösflot Kläbo putosivat kauas kärjestä ja keskeyttivät kisan puolivälissä. Niskanen koki pienen välikuoleman omaa vetoonsa viimeisellä perinteisen osuuden lenkillä ja putosi yhdeksänneksi suksien vaihdossa.

Vapaalla Niskanen kuitenkin toipui nopeasti ja kuroi yli puolen minuutin kaulan kiinni nousten pääjoukkoon. Nousua avitti vahvasti pääjoukon hiljentely. Lopulta reilut 10 miestä ratkaisi voiton pitkässä kirissä, jossa Niskanen joutui tyytymään kahdeksanteen sijaan. Kirivoiton vei mieshiihtoa tällä hetkellä dominoiva Venäjän Aleksander Bolshunov ennen laajaa norjalaisrintamaa.

Kisan tulokset


Obersdorf, maailmancup 25.1.2020


Miehet skiathlon 15 km (p) + 15 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Alexander Bolshunov1:13.40,6
2.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+0,9
3.Sjur Røthe 🇳🇴+1,2
4.Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴+2,5
5.Hans Christer Holund 🇳🇴+2,9
6.Andrei Larkov+6,1
7.Dario Cologna 🇨🇭+7,7
8.Iivo Niskanen 🇫🇮+17,3
9.Evgeniy Belov+18,8
10.Alexander Bessmertnykh+19,1

21. Ristomatti Hakola (FIN) +1.42,8
24. Perttu Hyvärinen (FIN) +1.45,9
36. Lari Lehtonen (FIN) +2.59,2
50. Lauri Lepistö (FIN) +5.00,5Kisan ennakko ja vihje


Miesten maastohiihdon maailmancup jatkuu lauantaina Obestdorfissa 15 km (p) + 15 km (v) yhdistelmäkilpailulla. Paikalla on käytännössä koko mieshiihdon parhaimmisto, joten odotuksissa on todella kovatasoisen ja tasainen kilpailu.

Viime vuosina Obestdorfin hiihtokisoja on mediassa käsitelty negatiiviseen äänensävyyn, sillä toissa vuoden Tour de Skillä olosuhteet olivat surkeat, jopa vaaralliset. Viime vuonna taas lyhyellä ja superhelpolla 2,5 km ladulla hiihdetyt distanssikisat aiheuttivat paljon kaatumisia ja sauvarikkoja, sillä ahtaassa ryhmässä hiihtäminen oli vaikeaa. Oberin miesten distanssikisat ovat olosuhteista johtuen olleet usein kirimiesten hallintaa.

Viime vuonna 15 km (p) yhteislähdön ykkönen oli Norjan Emil Iversen ennen Italian Francesco de Fabiania ja Venäjän Sergei Ustjugovia. Peräti 15 miestä mahtui 10 sekunnin sisään. Vuotta aiemmin Iversen oli ykkönen 15 km (v) yhteislähdössä ennen sprintterimaanmiestään Sindre Björnestad Skaria ja de Fabiania. Tuolloin 10 sekunnin sisään mahtui käsittämättömästi 25 parasta.

Tänä vuonna Oberstdorfissa on käytössä kaksi erillistä 3,75 km lenkkiä: punaisella ladulla korkeuseroa on 59 metriä ja kokonaisnousua 149 metriä, sinisellä ladulla korkeuseroa on 83 metriä ja kokonaisnousua 155 metriä (Lähde: FIS)

Reitin pitäisi olla selvästi viime vuosia haastavampi, vaikka molemmilla lenkeillä on vain yksi pidempi nousu: sinisellä lenkillä nousu on kuitenkin lähes kilometrin mittainen. Uusittu reitti avaa aivan erilaiset voittosaumat vaikkapa Iivo Niskaselle.

Suomalaismenestys ei enää pelkästään Niskasen harteilla


Suomalaisittain kisa on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä Suomen menestys ei ole enää pelkästään skiathlonin MM-nelosen Iivo Niskasen varassa. Perttu Hyvärinen on nostanut hurjasti tasoaan ja alkanut viihtymään maailmancup-kisoissa kymmenen parhaan joukossa. Nove Mestosta viime viikonloppua oli saaliina upeat sijat 6. ja 7.

Myös Ristomatti Hakola alkaa onnistua kadonneen vireen metsästyksessään. Tästä vahva näyttö oli viime viikonlopun Nove Meston 15 km (p) 18:s sija ja 15 km (p) takaa-ajon nousu sijalle 12.

Niskanen kantaa silti totutusti suurimmat suomalaiset menestypaineet. Nove Meston 15 km (v) kisassa uransa parhaan vapaan hiihdon (sijoittui toiseksi) tehnyt Niskanen epäonnistui takaa-ajossa kalustovalinnassaan, mutta oli silti takaa-ajon viides.

Niskaselta odotetaan jälleen porukan hajottavaa vetoa perinteisen tyylin osuudella. Ja vaikka kärkiporukka säilyisi suurekhona vapaan osuudelle, on Niskanen osoittanut olevansa myös "heikommalla" tyylillä tällä hetkellä maailman valioita. Miehen ainoa heikkous yhteislähtökisoissa on kirikyvyn puute, joten voittoa ajatellen ratkaisut on pystyttävä tekemään ennen loppusuoraa.

Suosikeista ei ole pulaa harvoin hiihdetyssä skiathlonissa


Skiathlon oli saamassa jo kokonaan häädön maailmancupin kisavalikoimasta, mutta tällä kaudella se on kuitenkin mukana maailmancupin ohjelmassa vuoden tauon jälkeen. Tämän kauden alussa yhdistelmähiihdon merkeissä kisattiin jo Norjan Lillehammerissa. Raskaassa maastossa kisan ykköseksi hiihti Venäjän Aleksander Bolshunov ennen Norjan Hans Christer Holund ja Emil Iverseniä. Viime kevään MM-kisoissa ykkönen oli Norjan Sjur Röthe ennen Bolshunovia ja Martin Johnsrud Sundbytä.

Bolshunov on ollut kuluvalla kaudella hurjassa iskussa ja niittänyt kunniaa käytännössä jokaisessa kisassa. Mieshiihtoa tällä hetkellä hallitseva venäläinen voitti Tour de Skin ja oli ykkönen myös viime viikonloppuna Nove Meston molemmissa kisoissa vakuuttavilla esityksillä. Bolshunov onkin yksi suurimmista suosikeista myös Oberstdorfissa, sillä hänelle sopivat molemmat hiihtotyylit sekä yhtä lailla raastava matkavauhti kuin loppukiritaistelu.

Myös Bolshunovin maanmies Sergei Ustjugov on vahva yhteislähdöissä ja etenkin vapaan tyylin loppukireissä. Vastikään isäksi tullut ja Nove Meston ja Dresdenin kisaviikonloput huilannut väkivahva kiritykki on yksi suurimpia voiton tavoittelijoita, mikäli vain pysyy ajoittain haasteellisen perinteisen osuuden parhaiden vauhdissa mukana.

Löytyykö Bolshunoville pysäyttäjää Oberstdorfissa?
Löytyykö Bolshunoville pysäyttäjää Oberstdorfissa? (Aleksander Bolshunov. Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)


Norjalaisilla hurja joukkue kasassa


Toinen kauden kärkinimistä ja yhteislähdöissä aina supervaarallinen Norjan Johannes Hösflot Kläbo on menestynyt yhdistelmäkilpailussa vaihtelevasti. Sprintterikuninkaalta löytyy skiathlonin voitto Lillehammerista vuodelta 2017, mutta viime keväänä MM-kisoissa hän putosi letkasta jo aikaisessa vaiheessa ja päätyi sijalle 30. Vastustajien täytyy kuitenkin saaada Kläbo kovalla matkavauhdilla pudotettua kärkiryhmästä, sillä loppukirissä miehelle ei tahdo löytyä haastajia.

Kläbon maanmies Iversen on kahminut menestystä Oberstdorfin yhteislähdöissä, mutta hänkin floppasi MM-kisojen skiathlonissa ollen vasta 31:s. Näytöt skiathlonista ovat kuitenkin hyvät ja mikäli parhaimmillaan kaikki matkat mainiosti sujutteleva norjalainen pysyy kärjen matkassa, on hän erittäin vaarallinen loppukirissä.

Norja marssittaa Kläbon ja Iversenin lisäksi Oberin yhteislähtöön nelikon Röthe, Simen Hegstad Krüger, Sundby, Hans Christer Holund. Röthe on matkan hallitseva maailmanmestari, Krüger hallitseva olympiavoittaja, Sundby 15 km (p) hallitseva MM-kultamitalisti ja Holund 50 km (v) viimeisin maailmanmestari. Koko kuusikolla on täydet edellytykset taistella jopa lauantain kilpailun voitosta. Ainoastaan Sundbyn jättimenestys tulisi alavireisen kauden myötä yllätyksenä.

Italian de Fabiani on kilpailun mahdollinen jättiyllättäjä mikäli kisa menisi kyttäilyksi. Mies on viihtynyt palkintokorokkeella juuri Oberstdorfissa, yhteislähdöt sopivat ja viime sunnuntaina Nove Meston takaa-ajossa irtosi oiva näyte miehen kirikunnosta.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Venäjän karhu Bolshunov vaikuttaa tällä hetkellä niin vahvalta joka osa-alueella, eikä heikkouksia tunnu löytyvän lainkaan. Aseita on sekä matkavauhdin pitoon että kiritaisteluun. Toki mikäli matkavauhti menee täysin hassutteluksi, on loppusuoralla mukana todennäköisesti kovempiakin kirimiehiä, mutta todennäköisesti Bolshunov pystyy ratkaisuun pahimpien vastustajien osalta jo kilpailun aiemmassa vaiheessa.

Peli-idea - Supertripla 4

VoittajaBolshunov
ToinenNiskanen, Iversen, Kläbo, Ustjugov
KolmasNiskanen, Iversen, Kläbo, Ustjugov, Röthe, Krüger, Larkov
Rivimäärä24 riviä
Rivin hinta4,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyyla 25.1. klo 12:58
TVYLE 2


Katso myös:


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten skiathlon, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi