Ristomatti Hakola taistelee MM-mitalista sprintissä - Klæbo ja Pellegrino suursuosikit


Seefeldin MM-kisat käynnistyvät torstaina vapaan tyylin sprinteillä. Ristomatti Hakola taistelee miesten sprintissä kynsin hampain finaalipaikasta ja kaiken onnistuessa jopa mitalista.
Etusuora: 20.02.2019 12:28Hiihto
Ristomatti Hakola taistelee MM-mitalista sprintissä - Klæbo ja Pellegrino suursuosikit
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Miesten sprintin karsinta alkaa torstain 21.2. klo 13:00 ja finaalivaihe klo 15:30.

Hiihdon MM-kisat avattiin jo keskiviikkona naisten ja miesten distanssimatkojen karsintahiihdoilla. Toden teolla kisat pääsevät vauhtiin torstaina, kun ensimmäiset mitalit jaetaan vapaan tyylin sprinteissä.

Miesten sprintissä suursuosikin paineet kantaa Norjan Johannes Høsflot Klæbo. Klæbo on hiihtänyt tällä kaudella viisi vapaan sprinttiä, joista saldona on neljä voittoa ja yksi sauvan katkeamisesta johtunut 11. sija. Klæbon irtiottokyky on omaa luokkaansa ja useimmiten vastustajat jäävät jälkeen, kun norjalaisnuorukainen iskee kaiken peliin.


Pellegrino toinen kovista


Lähes yhtä selvä kakkossuosikki kilpailussa on Italian Federico Pellegrino. Pellegrino on tehnyt tämän kauden maailmancupin vapaan sprinteissä takuuvarmaa työtä. Hän on voittanut sprinteistä kaksi ja ollut kolmesti toinen. Pellegrino viimeisteli MM-kisakuntoaan viime viikonloppuna kotimaisemissaan Cognessa, jossa irtosi sprinttivoitto finaalin sauvan katkeamisesta huolimatta. Esitys oli todella vakuuttava ja etukäteen ajateltuna Klæboa ja Pellegrinoa on todella vaikea voittaa Seefeldissä.

Vaikka sprintissä usein sattuu ja tapahtuu, on tämä vapaan sprintin voimakaksikko onnistunut useimmiten väistämään pahimmat onnettomuudet. Arvokisojen edelliset sprinttivoitot ovat menneet mainitulle kaksikolle. Klæbo oli paras viime vuonna Korean olympialumilla, kun taas Pellegrino juhli kultaa kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa.

Todella tasainen haastajajoukko


Jos suosikkikaksikko on selvä, on haastajajoukko äärimmäisen tasainen. Vaikka kisassa on kaksi selvää suosikkia, lähtee iso haastajajoukko taistelemaan kultamitalista, eivätkä Klæbo ja Pellegrino tule saamaan mitään ilmaiseksi.

Maailmancup-kauden vapaan sprinteissä on hiihtänyt tällä kaudella podiumille peräti 13 eri hiihtäjää. Klæbon ja Pellegrinon lisäksi kolmen joukkoon ovat yltäneet Emil Iversen, Alex Harvey, Baptiste Gros, Richard Jouve, Lucas Chanavat, Sergey Ustiugov, Sindre Bjørnestad Skar, Gleb Retivykh, Erik Valnes, Finn Hågen Krogh ja Francesco de Fabiani. Valnesia lukuunottamatta kaikki edellä mainitut tavoittelevat MM-mitaleita torstaina. Lisäksi mitaleille on tyrkyllä muitakin.

Nousukuntoinen Ristomatti Hakola metsästää MM-mitalia


Ristomatti Hakola on nostanut tasoaan selvästi kokonaisvaltaisena hiihtäjänä kuluvalla kaudella. Sprinteissä tasonnosto ei ole vielä realisoitunut tuloksena, sillä sairastellut Hakola on selvinnyt maailmancupin sprinteissä finaalin tällä kaudella vain yhden kerran ollen Lillehammerissa marraskuussa kuudes. Viime kaudella Hakola oli sprinttifinaalien vakiojäsen peräti viidellä finaalipaikallaan. Vaikka etukäteen ajateltuna Hakolan paras mitalisauma MM-kisoissa on Iivo Niskasen kanssa parisprintissä, haaveilee Jämin Jänteen iso pyssy varmasti myös henkilökohtaisesta sprinttimitalista.

Hakolan viimeaikaiset otteet viestivät vahvasta nousuvireestä, joten on perusteltua odottaa häneltä tasonnostoa Seefeldin sprintissä. Otepään 15 km (p) kisassa Hakola hiihti uransa parhaan distanssihiihdon sijoittuen yhdeksänneksi ja Salpausselän kisojen pariviestissä hän oli todella vahva ja pysyi ankkuriosuudella ainoana jollakin lailla Klæbon viimeisen nousun iskussa mukana. Vaikka viimeisimmät huippusuoritukset ovat tulleet perinteisellä hiihtotavalla, menestyi Hakola viime kaudella paremmin juuri vapaan tyylin sprinteissä.

Hakolan lisäksi suomalaisista menestystä MM-sprintissä jahtaavat Joni Mäki, Lauri Vuorinen ja Anssi Pentsinen. Etenkin Mäeltä sopii odottaa vahvaa suoritusta. Pyhäjärven Pohdin mies nappasi ennen vuodenvaihdetta sprintissä kaksi kymmenettä sijaa hurjilla loppukireillään. Mikäli päivän vire on kohdillaan ja taktiikka onnistuu, on välieräpaikka eli sijoitus 12 parhaan joukkoon Mäelle täyttä realismia.

Peli-idea supertriplaan


Klæbon peliosuus on sen verran suuri, että otamme Pellegrinon kaveriksi yläriville. Suosikkikaksikko on esittänyt vakuuttavia otteita läpi kauden ja on lähellä kahta kärkisijaa. Pellegrinon ykkössija nostaisi kerrointa mukavasti. Kolmosriville otamme mukaan Hakolan ja kovat venäläiset, norjalaiet ja ranskalaiset.

Peli-idea - Supertripla 1

VoittajaKlæbo, Pellegrino
ToinenKlæbo, Pellegrino
KolmasKrogh, Iversen, Ustiugov, Retivykh, Hakola, Jouve, Chanavat
Rivimäärä14 riviä
Rivin hinta2,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy21.2. klo 12:58
TVYle 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet