Münchenin EM-kisoissa keskiviikkona kuusi mitalilajia - Lue jännittävän suomalaisillan finaaliennakot!


Yleisurheilun EM-kisoissa ratkaistaan keskiviikkoiltana mitalien kohtalo kuudessa lajissa.
Etusuora: 17.08.2022 10:51Yleisurheilu
Münchenin EM-kisoissa keskiviikkona kuusi mitalilajia - Lue jännittävän suomalaisillan finaaliennakot!
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Wilma Murto.
EM-kisojen keskiviikon finaalit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun Münchenin EM-kisojen kolmannen kisapäivän iltana ratkotaan EM-mitalien kohtalo naisten seiväshypyssä, miesten kolmiloikassa, naisten moukarinheitossa, miesten 110 m aidoissa sekä naisten ja miesten 400 metrin juoksussa. Suomalaisittain ilta on erittäin mielenkiintoinen, sillä suomalaisista mitalitaistoon keskiviikkona ovat tyrkyllä seipäässä Wilma Murto sekä moukarissa Silja Kosonen ja Krista Tervo. Naisten seiväsfinaalissa on mukana myös Elina Lampela.

Naisten seiväshyppy kello 21.00


Naisten seiväsfinaalissa suomalaisista menestyksestä taistelevat SE-nainen Wilma Murto sekä ensimmäistä kertaa urallaan arvokisakarsinnan läpäissyt Elina Lampela. Erityisesti MM-kisoissa kolmanneksi parhaaksi eurooppalaiseksi sijoittuneelta Murrolta odotetaan nousua mukaan mitalitaistoon.

Kauden parhaan ulkoratatuloksensa 460 juuri MM-finaalissa hypännyt Murto on parin viime kauden aikana kehittynyt erinomaiseksi arvokisaurheilijaksi. Keskiviikkona Murto kisaa tiukasti EM-mitalista. Mitali vaatii kuitenkin Murrolta huippuonnistumista. Viimeisimmissä viisissä EM-koitoksissa mitaliin on vaadittu kolmesti vähintään 465 ja kahdesti 460.

Tämän kauden ulkoratatilastoissa kärkiviisikko mahtuu kahden sentin sisälle. Tilastokärki on Slovenian Tina Sutej tuloksella 472. MM-kisoissa Sutej oli paras eurooppalainen. Toinen suosikki finaaliin on seiväshypyssä kaiken mahdollisen voittanut Kreikan Aikaterini Stefanidi. Kokenut kreikkalainen ei ole tällä kaudella pystynyt aivan parhaimpaansa, mutta hän on hypännyt tasaisesti tulosten 460 ja 470 välille. Kauden parhaan tuloksensa 470 hän hyppäsi MM-finaalissa.

Tällä kaudella tuloksen 471 tehnyt Italian Roberta Bruni sekä 470 ylittäneet Norjan Lene Retzius ja Ranskan Margot Chevrier ovat jokerikortteja finaalissa. Heidän kaikkien parhaat tilastotuloksensa ovat kesäkuun puolelta ja esimerkiksi Chevrier ei päässyt karsinnassa yli lukemista 450.

Lampela on lähtökohtaisesti finaalin häntäpäätä. Tilastojen valossa erot ovat kuitenkin varsin pieniä ja hyvin todennäköisesti tulos 450 mahdollisimman vähillä pudotuksilla riittäisi jopa pistesijaan. Tämä on Lampelalle keskiviikkoiltana realismia.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Kattava naisten seiväsfinaalin ennakko


Miesten kolmiloikka kello 21.15


Miesten kolmiloikkafinaaliin lähtee suurena suosikkina Eugenen maailmanmestari Portugalin Pedro Pablo Pichardo. MM-finaalissa kauden parhaansa 17,95 loikkinut portugalilainen on Euroopan kausitilaston ykkönen yli puolen metrin erolla seuraaviin. Karsinnassa Pichardo oli paras tuloksella 17,36.

Italian Andrea Dallavalle ja Emanuel Ihemeje ovat selkeät ehdokkaat muille mitalisijoille. Kaksikko oli MM-finaalissa mainiosti sijoilla neljä ja viisi. Karsinnassa italialaiset hyppäsivät tulokset 17,20 ja 16,83. Finalisteista Euroopan kausitilastossa Dallavalle on toisena tuloksella 17,28 ja Ihemeje kolmas tuloksella 17,20.

Ranskan MM-kasi Jean-Marc Pontvianne yrittää kammeta italialaisia mitaleilta. Karsinnassa ranskalainen loikki ulkoratakauden parhaansa 16,96 yli kahden metrin vastatuuleen. Myös Eugenen MM-finaaliin yltänyt Portugalin Tiago Pereira (SB 16,90) ja sekä 17 metriä tällä kaudella ylittänyt Ranskan Enzo Hodebar mielivät mitalitaistoon.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten moukarinheitto kello 22.00


Silja Kosonen ja Krista Tervo etenivät vaikeuksien jälkeen finaaliin, mutta heittojen on parannuttava molempien osalta todella paljon, jotta edes pistesijat olisivat loppukilpailussa mahdollisia mitaleista puhumattakaan.

Tervo lähtee loppukilpailuun tilastojen kolmannelta sijalta. Otteet Kalevan kisoissa ja karsinnassa eivät tosin valitettavasti tällä hetkellä ennusta tilastojen mukaista suoritusta. Edellisen kerran 70 metriä on rikkoutunut Tervolta MM-kisojen karsinnassa. Potentiaali heittää pitkälle Tervolla kuitenkin on.

Aiemmissa EM-kisoissa mitaliin on vaadittu yleensä vähintään 73 ja puoli metriä, jota paremmin moukarin SE-nainen on onnistunut heittämään tämän kauden aikana jo kolmesti.

Tasaisen varmasti ennen eilistä karsintaa heittänyt Kosonen saattaa siis olla finaalissa Suomen varmempi lenkki. Jos hän pääsee takaisin omalle varmalle tasolleen päälle 70 metrin, pääsee tilastoissa kuudentena oleva Kosonen juhlimaan vähintää pistesijaa. Kososella on myös pieni mitalimahdollisuus, mutta se vaatii häneltä luultavasti kauden parasta heittoa.

Ykkössuosikkeja finaaliin ovat tilastoykkönen Italian Sara Fantini (SB 75,77) sekä karsinnassa kauden parhaan tuloksensa 74,57 heittänyt kokenyt azerbaidzhanilainen Hanna Skydan. Tämä kaksikko ylitti myös ainoana karsintarajan.

Kolmas mitalisuosikki finaaliin on Romanian Bianca Ghelber, joka ylitti kolmantena naisena karsinnassa 70 metriä. Romanialainen on heittänyt tällä kaudella kolmesti yli 72 metriä ja parhaimmillaan tuloksen 73,15.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Kattava naisten moukarifinaalin ennakko


Miesten 400 m kello 22.43


Miesten ratakierrokselle starttaa selvänä suosikkina Iso-Britannian Matthew Hudson-Smith. Britti yllätti Eugenen MM-kisojen pronssillaan, eikä tahti näytä hyytyvän Münchenissä. Hudson-Smith oli selvästi välierien välierien nopein juoksija ajallaan 44,98. Muu joukko jäi britistä peräti välierissä 0,4-0,7 sekuntia.

Muiden mitalien kohtalo on täysin avoin. Hudson-Smithin lisäksi välierävoittoihin ylsivät Ranskan Thomas Jordier ennätysajallaan 45,37 ja Hollannin Liemarvin Bonavacia ajalla 45,40. Kaksikon ohella mitalisuosikeiksi nostetaan Jordierin erässä toiseksi ajalla 45,45 juossut Iso-Britannian Alex Haydock-Wilson. Nuori britti ylsi Eugenessa MM-välierään ja juoksi siinä ennätyksellään 45,08 neljänneksi.

Finalisteista peräti kolme selvisi finaaliin juostuaan ensin jatkoon alkuerissä. Jordierin lisäksi pidempää EM-reittiä kulkivat Sveitsin kaksikko Ricky Petrucciani - Lionel Spitz. Nähtäväksi jää, antaako kolmikko tasoitus muulle finaaliviisikolle, joka on edennyt loppukilpailuun ainoastaan välierärasituksella.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 400 m kello 23.02


Naisten 400 metrin finaalista on tulossa Hollannin ja Puolan välinen mitalitaistelu. Loppukilpailussa nähdään kaksi kovaa hollantilaista ja peräti kolme puolalaista.

Kilpailun suosikki on paremmin aidatulta ratakierrokselta tunnettu Hollannin Femke Bol. Bol voitti välieränsä parastaan yrittämättä ajalla 50,60. Hollantilainen pystyy juoksemaan selvästi kovempaa, sillä hänen nimissään on Euroopan kauden kärkiaika 49,75.

Puolan Natalia Kaczmarek on Bolin lisäksi ainoa alle 50 sekunnin eurooppalaisnainen kauden tilastoissa. Kaczmarek juoksi ajan 49,86 viime viikolla Timanttiliigassa, mikä kertoo puolalaisen olevan huippuiskussa juuri h-hetkellä.

Puolan Anna Kielbasinska ja Hollannin Lieke Klaver ottivat välierästä suorat jatkopaikat ajoilla 50,45 ja 50,59. Lusikkansa mitalisoppaan työntävät myös Kaczmarekille välierässä niukasti taipunut Iso-Britannian Victoria Ohuruogu, joka juoksi viikko sitten Kansainyhteisön kisoissa toiseksi ennätyksellään 50,72.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 110 m aidat kello 23.22


Miesten pika-aitojen välierät juostaan vasta pari tuntia ennen finaalia, joten finaalin asetelmia on kirjoitushetkellä hankala ennakoida. EM-kisojen alkueräsäännön takia kausitilaston parhaat juoksijat tekevät ensiesiintymisensä kisoissa vasta välierissä.

Herkässä lajissa on etukäteen ajateltuna luvassa tiukka sadasosataisto Euroopan mestaruusmitaleista. Jos jossain lajissa, niin miesten supertasaisissa pika-aidoissa, kannattaa lähteä nuuhkimaan hieman korkeampia kertoimia.

Kauden tilastokärkeä jakavat Ranskan Sasha Zhoya Espanjan Asier Martinez ajalla 13,17. Kymmenyksen sisälle kärkimiehistä ovat yltäneet Sveitsin Jason Joseph, Puolan Damian Czykier, Ranskan hallitseva Euroopan mestari Pascal Martinot-Lagarde ja nuori Just Kwaou-Mathey. Martinez oli Eugenessa paras eurooppalainen sijouttumalla neljäennksi. Czykier oli toinen eurooppalainen, joka esiintyi MM-kisojen finaalissa.

Tilastokärki Zhoya jäi Eugenessa välieriin, mutta viimeisin juoksu Monacon Timanttiliigassa 13,21 osoitti miehen olevan valmis taistelemaan mitaleista Münchenissä.

Myös edellisten tuntumaan juosseet kokeneet arvokisajyrät Englannin Andrew Pozzi ja Kyproksen Milan Trajkovic ovat täysin mahdollisia mitalisteja. Lisäksi neljäs kova ranskalainen, kokenut Aurel Manga, on kiristänyt vauhtiaan EM-kisojen kynnyksellä ja omaa vauhtivarat mitalitaistoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisojen keskiviikon finaalit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi