Super-perjantai EM-kisoissa: Raitanen, Mäkelä, Salminen & Lehikoinen mitalitaistossa - Lue illan finaaliennakot!


Yleisurheilun EM-kisoissa ratkaistaan perjantai-iltana mitalien kohtalo peräti kahdeksassa lajissa.
Etusuora: 19.08.2022 09:48Yleisurheilu
Super-perjantai EM-kisoissa: Raitanen, Mäkelä, Salminen & Lehikoinen mitalitaistossa - Lue illan finaaliennakot!
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Viivi Lehikoinen (nro 3).
EM-kisojen perjantain finaalit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun Münchenin EM-kisojen viidennen kisapäivän iltana ratkotaan Euroopan mestaruudet miesten kiekossa, 3000 m esteissä, 200 metrillä ja 400 m aidoissa sekä naisten 1500 metrillä, kolmiloikassa, 400 m aidoissa ja 200 metrillä

Suomalaisittain perjantai-ilta on äärimmäisen mielenkiintoinen ja mitalitoivoa täynnä. Arvometalleista taistelevat Topi Raitanen 3000 m esteissä, Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa sekä Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen kolmiloikassa.


Miesten kiekonheitto kello 21.20


Miesten hurjatasoinen kiekkokilpailu avaa Münchenin perjantai-illan finaalikattauksen. Selväksi suosikiksi erottuu Slovenian hallitseva maailmanmestari Kristjan Ceh. Viimeiset pari vuotta miesten kiekko on ollut äärimmäisen tasainen ja kovatasoinen, mutta viimeisten kuukausien aikana Ceh on ottanut selkeän niskalenkin haastajistaan.

Viime vuonna olympialaisissa vielä viidenneksi jäänyt 23-vuotias Ceh on nostanut tälle kaudelle merkittävästi tasoaan ja voitti Eugenessa MM-kultaa lähes kahden metrin erolla tuloksella 71,13. Yli 70 metrin kisoja löytyy tältä kesältä jo viisi. Karsinnassa Ceh heitti ensimmäisellään EM-kisaennätyksen 69,06. Olosuhteilla ei tunnu Cehille olevan merkitystä, vaan limppu lentää tuulettomissakin oloissa huippumittoihin.

Kauden kärkituloksen 71,27 kesäkuussa heittänyt viime vuosien hallitsija Ruotsin Daniel Ståhl näyttäisi olevan valmis heittämään Cehille haasteen finaalissa. Finaalipaikka irtosi karsinnan ensimmäisellä heitolla tuloksella 66,39. Eugenessa Ståhl jäi ilman mitalia.

Kova liettualaiskaksikko Andrius Gudzius - Mykolas Alekna eteni finaaliin kärkinelikossa. Etenkin Eugenen pronssimies Gudzius vakuutti 66,70 kantaneella avausheitollaan. Alekna heitti karsinnassa kolme kertaa, mutta lähes 70 metriä tällä kaudella heittänyt nuori mies pystyy finaalissa varmasti parempaan. Eugenesta oli tuliaisina MM-hopea.

Itävallan Lukas Weisshaidinger ja Ruotsin Simon Pettersson pystyvät myös onnistuessaan jopa 70 metrin kaariin, joten edellytyksiä kärkisijoille kummallakin on.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 1500 m kello 21.45


Britannian Laura Muir on naisten 1500 metrin juoksun ylivoimainen suosikki. Eugenen MM-kolmosen tappiota on vaikeaa kuvitella, niin omassa luokassaan hän on Euroopassa, kun Sifan Hassan ei ole lähtöviivalla. Kausitilastossa Muir on yli viisi sekuntia muita edellä.

Puolan Sofia Ennaoui on tiukimmin tyrkyllä hopealle. Erittäin kirikykyinen Ennaoui on kauden tilastokakkonen juoksi Eugenessa hienosti MM-finaalissa viidenneksi ja otti oman välieränsä voiton Münchenissä.

Muita mitaliehdokkaita ovat kausitilaston kärkipäässä olevat Romanian Claudia Mihaela Bobocea ja Irlannin Ciara Mageean. Erityisesti Mageean on osoittanut arvokisoissa hyvää kirikykyä ja voittanut kaksi EM-mitalia 1500 metriltä. Saksalaisfinalisteista vahvin lienee Hanna Klein, joka on maan mestari ja EM-sisäratojen pronssinainen kaudelta 2021.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kolmiloikka kello 21.55


Suomella on asettaa Münchenin EM-kisojen naisten kolmiloikkafinaaliin kaksi naista, Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen. Loikkafinaalista on odotettavissa kärkinaisten osalta tasainen, sillä kisassa ei ole selkeää suosikkia.

Mäkelän hypyt ovat olleet tällä kaudella tasaisen varmasti kovalla tasolla ja finaalissa nähtänee tulos pitkälle päälle 14 metrin. Kalevan kisoissa Mäkelä loikki useaan otteeseen päälle 14,20 lukemiin ja Münchenin karsinnassa hypyt olivat myös hyviä – ensimmäinen oli pitkä, mutt lievästi yliastuttu ja toinen 14,11. Mäkelän ennätys 14,48 on syntynyt tällä kaudella.

Salminen onnistui vihdoin karistamaan karsintapeikon harteiltaan ja loikki arvokisafinaaliin. Salmisen tekeminen ei ole ollut kauden mittaan yhtä varmalla ja kovalla tasolla kuin Mäkelän, mutta SE-naiselta voidaan odottaa pitkiä loikkia ja hyvää sijoitusta. Salmisen kauden paras tulos on 14,32. Myös Kalevan kisoissa syntyi hyvä tulos 14,29.

Suomalaisten kovimmat kilpakumppanit osoittivat karsinnassa nousukuntoa.


Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 3000 m esteet kello 22.00


Topi Raitanen juoksi 3000 m esteiden alkueristä helponoloisesti finaaliin. Suomalainen on finaalin kausitilastossa vasta kuudes, mutta tästä ei ole syytä hämääntyä mitali- ja voittotaistelua ajatellen, sillä Raitanen on osoittanut olevansa kenties elämänsä vireessä Münchenin finaalin kynnyksellä.

Samassa Münchenin alkuerässä juoksi pari muuta kisan selkeää ennakkosuosikkia Daniel Arce ja Ahmed Abdelwahed, jotka myös selvittivät tiensä finaaliin ongelmitta. Arce oli Eugenessa paras eurooppalainen sijoittumalla yhdeksänneksi. Abdelwahed on kauden tilastokärki kesäkuussa syntyneellä noteerauksellaan 8.10,26 Eugenessa mies oli 12:s.

Osama Zoghlami juoksi pelottavan helposti ensimmäisen alkuerän voittoon. Italialainen irtosi ryhmästä noin kilometri ennen maalia ja rullaili viimeisen tonnin todella helponnäköisesti ja pysäytti kellot aikaan 8.30. Zoghlami on kisan tilastokakkonen ajalla 8.11,00.

Lue myös: Miesten estefinaalin laajempi ennakko

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 200 m kello 22.20


Miesten 200 metrin välierät juostaan vain pari tuntia ennen finaalia, joten kirjoitushetkellä finaalikahdeksikko ei ole tiedossa. Finaalista on joka tapauksessa odotettavissa tasainen koitos.

Kauden tilastokärki on Israelia edustava Blessing Afrifah, joka juoksi nuorten MM-kultaa pari viikkoa sitten ajalla 19,96. Münchenin välierässä Afrifah juoksi ajan 20,34, mutta nuori mies hölmöili kunnolla ja löysäsi juoksun lopussa ja joutui aikavertailuun, kun ulommilta radoilta kiilattiin miehen ohitse. Afrifah starttaa finaaliin heikolta radalta, yksi.

Britannian Zharnel Hughes juoksi satasella jo Münchenissä hopeaa ja on yksi tuplamatkan suosikeista. 200 metrin kauden tilastovitonen on kunnossa oikeaan aikaan ja pystynee hätyyttelemään 20 sekuntia perjantaina. Välierässä Hughes pyöritteli ajan 20,19.

Nostamme yhdeksi kisan suosikiksi kokeneen Filippo Tortun. Italialainen juoksi Eugenen MM-välierässä ennätyksensä 20,10 ja putosi finaalista äärimmäisen niukasti. Münchenin välierässä italialainen juoksi voittoon ajalla 20,29.

Yksi finaalin mielenkiintoismmista nimistä on Charlie Dobson. Britti juoksi jo toukokuussa kovan ajan 20,19, mutta tämän jälkeen hän ei ollut kilpaillut ennen EM-kisoja 200 metrillä. Dobson osoitti kuitenkin olevansa täydessä iskussa ja voitti välieränsä ajalla 20,21.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 400 m aidat kello 22.45


Naisten aidatulla ratakierroksella on tasan yksi suosikki: Hollannin Femke Bol. MM-hopeamitalisti on Euroopassa täysin omaa luokkaansa, eikä todellisia haastajia hollantilaiselle ole. Välierissä Bol oli selvästi nopein parastaan antamatta ajalla 53,73.

Muista mitaleista käydäänkin sitten suomalaisittainkin mielenkiintoinen kamppailu. Selkeää suosikkia hopealle ja pronssille ei ole, vaan tasaisesta finaalijoukosta usealla juoksijalla on täydet mahdollisuudet yltää EM-mitalille. Yksi näistä juoksijoista on välierien kolmanneksi nopeimman ajan juossut Suomen Viivi Lehikoinen.

Välieränsä uudella Suomen ennätyksellä 54,50 voittanut Lehikoinen on väkivahvassa vireessä. Mikäli hän pystyy finaalissa kutittelemaan tuoretta SE-aikaansa, on mitali lähellä. Lehikoinen sai välierävoittonsa ansiosta finaaliin hyvän nelosradan.

Anna Ryzhykova on suurin suosikki hopeasijalle. MM-finaaliin yltänyt ukrainalainen oli välierien toiseksi nopein ajalla 54,25. Myös toinen ukrainalainen Viktoriya Tkachuk on mukana mitalitaistossa. Välierissä Tkachuk taipui Lehikoiselle 15 sadasosalla.

Myös välierissä 55 sekuntia alittaneet Italian Ayomide Folorunso ja Norjan Amalie Iuel tulee nostaa mitaliehdokkaiden joukkoon. Iuelia tosin hankaloittaa finaalissa ykkösrata.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 400 m aidat kello 23.00


Miesten aidatun ratakierroksen finaalista on odotettavissa herkullinen kilpailu. Norjan Karsten Warholm ei ole tällä kertaa totutun ylivoimainen suosikki, sillä kauden alussa loukkaantunut norjalaisässä oli vielä kuukausi sitten Eugenen MM-finaalissa keskenkuntoinen ja taipui loppukilpailun seitsemänneksi ajalla 48,34.

Warholm oli toki Eugenessa toiseksi paras eurooppalainen, joten ruuhkaksi asti hänelle ei keskenkuntoisenakaan haastajia löydy. EM-kisojen välieräjuoksun perusteella Warholm alkaa olla taas iskussa. Helppo erävoitto ajalla 48,38 enteilee vauhdikasta finaalijuoksua.

Warholmin Eugenessa päihittänyt Ranskan Wilfried Happio oli hyvin lähellä MM-mitalia, juostuaan neljänneksi ennätysajallaan 47,41. Välieränsä Happio voitti hallitusti ajalla 48,89.

Kolmas kova on Turkin kokenut Yasmani Copello, joka teki välierässään vain tarvittavan ja otti voiton ajalla 49,34. Eugenessa turkkilainen oli kuutamolla ja karsiutui välierissä. Nyt vire näyttää palanneen normaalille kovalle tasolle.

Välierissä säväyttänyt Saksan Joshua Abuaku myös mitaliehdokkaaksi. Samaa voidaan sanoa Warholmin vanavedessä kauden parhaansa 48,52 välierässä juosseesta Ranskan Ludvy Vaillantista.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten 200 m kello 23.22


Kauden tilastoykkösen ja MM-kolmosen Iso-Britannian Dina Asher-Smithin jalat kramppailivat pahasti 100 metrin finaalissa. 200 metrin välierässä Asher-Smith luukutti kuitenkin jo kovaa kyytiä pysäyttäen kellot aikaan 22,53.

Eugenen MM-kasi Sveitsin Mujinga Kambundji on 200 metrin kultataistelussa mukana. Kambundji täräytti Eugene MM-välierässä maansa ennätyksen 22,05 ja on sillä Euroopan kauden tilastokakkonen.

Myös Tanskan ennätystä tänä kesänä neljä kertaa parantanut Ida Karstoft on mielenkiintoinen menijä. Eugenessa välieriin yltänyt tanskatar on kauden finaalin tilastokolmonen ajalla 22,67. Hollannin Lieke Klaver (SB 22,71) on myös tiukasti taistelemassa mitalista.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisojen perjantain finaalit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi