Päivä 2: Jatkaako Sara Kuivisto hurjaa menoaan 800 m välierissä lauantaina? Myös planeetan nopein nainen selviää Tokiossa


Tokion olympialaisten toisena yleisurheilupäivänä nähdään kolme mitalilajia.
Etusuora: 30.07.2021 19:18Yleisurheilu
Päivä 2: Jatkaako Sara Kuivisto hurjaa menoaan 800 m välierissä lauantaina? Myös planeetan nopein nainen selviää Tokiossa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Sara Lappalainen.
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tokion Olympialaisten yleisurheilu alkoi suomalaisittain perjantaina mainiosti, kun Topi Raitanen juoksi esteissä väkevällä kirillä suoraan finaaliin ja Sara Kuivisto eteni 800 metrin välieriin SE-ajalla. Kolmiloikassa Kristiina Mäkelä selviytyi viimeiseinä finaaliin tuloksella 14,21, kun taas Senni Salminen karsiutui katkerasti yhdellä sentillä finaalista tuloksella 14,20.

Katso Veikkauksen yleisurheilukohteet


Olympialaisten toisena kisapäivänä lauantaina suomalaisia on tulessa 5 urheilijan verran. Viivi Lehikoinen kisaa 400 m aitojen alkuerissä, naisten pika-aidoissa välieräpaikkaa jahtaavat Reetta Hurske ja Annimari Korte ja miesten pituuskarsinnassa paluuta kahdeksan metriin kerhoon hamuaa Kristian Pulli.

Naisten 800 metrin välierissä nähdään upean SE-alkueräjuoksun esittänyt Sara Kuivisto. Kuiviston finaalihaaveet ovat kivenkovissa välierissä ohuet, mutta hirmuvireinen suomalainen pystyy alittamaan sopivalla juoksulla taatusti ensimmäisenä suomalaisnaisena kahden minuutin rajan. Ja kukapa tietää, vaikka se riittäisi finaalipaikkaan asti.

Kolmesta semifinaalista kaksi juoksijaa selviytyy suoraan finaaliin ja lisäksi kaksi nopeinta vertailuajalla. Kuiviston välierä starttaa klo 15:00 Suomen aikaa.

Lue tarkempia ennakkoja lauantain suomalaislajeista:


Lauantaina iltapäiväsessiossa ratkaistaan mitalien kohtalot kolmessa lajissa, kun parhaat urheilijat selviävät miesten kiekossa, naisten 100 metrillä sekä ensi kertaa olympiaohjelmassa olevassa 4 x 400 metrin sekaviestissä.

Ottaako Daniel Ståhl kultaa kiekossa?


70 metriä kauden aikana useaan otteeseen pilkkanaan pitänyt Ruotsin Daniel Ståhl lähtee selkeänä suosikkina miesten kiekkokisaan. Karsintaraja 66 metriä ylittyi perjantain aamukarsinnassa turkulaisruotsalaiselta rennosti ensimmäisellä viskaisulla.

Ståhl pitää nimissään myös kauden kärkitulosta 71,40 ja on ollut varmassa kunnossa läpi kauden. Stadionolosuhteissa kiekonheiton huipputuloksiin tarvittava tuuliapu jää yleensä minimiin, joten lauantain finaalissa tuskin nähdään jättipitkiä heittoja. Olympiakultaan saattaa hyvinkin riittää reilusti alle 70 metrin kaari. Dohan MM-karkeloissa 2019 Ståhlille riitti kultaan tulos 67,59.

Ståhl oli karsinnassa ainoa karsintarajan ylittäjä. Vakavimmat haastajat kultataistossa lienevät karsinnan kakkos- ja kolmosmiehet 65 metriä ylittäneet Liettuan Andrius Gudzius ja Slovenian nuori tähti Kristjan Ceh.

Etenkin 22-vuotias Ceh on potentiaalinen uhka Ståhlille. Jättimäisellä sylivälillä operoiva slovenialainen onnistui Kuortaneella kesäkuussa ylittämään 70 metriä ensimmäistä kertaa urallaan. Ståhlin ja Cehin lisäksi muita 70 metrin miehiä ei tältä kesältä löydykään.

Gudzius on kausitilastossa vasta viidentenä, mutta arvokisoissa mies osaa lähettää limpun pitkälle lentoradalle. CV:stä löytyy nimittäin MM-kulta vuodelta 2017 ja EM-kulta vuodelta 2018. Tällä kaudella liettualainen on pommittanut tasaisesti 66-68 metrin välille. Mikäli kunto piikkaa Tokiossa, ei kannata yllättyä, jos liettualainen nähdään kiekkokisan voittotaistossa.

Edellä mainittu kolmikko erottuu sen verran selvästi muista, että voiton lipeäminen muille heittäjille olisi jättimäinen yllätys.

Kausitilaston kakkosnimi Ruotsin Simon Pettersson heitti toukokuussa 69,46, mutta se on jäänyt toistaiseksi yksittäiseksi piikiksi, sillä miehen keskimääräinen tulostaso on pyörinyt 65 metrin molemmilla puolilla. Karsinnassa Pettersson jäi seitsemänneksi tuloksella 64,18.

Australian 25-vuotias Matthew Denny saattaa olla kisan jokerikortti. Karsinnan neloseksi tuloksella 65,13 heittänyt ja oli aamukarsinnassa muutenkin väkevässä vireessä heittäen myös 64,98. Aussi paransi ennätystään kesäkuussa päälle 66 metriin ja vire tuntuisi olevan oikealla hetkellä kohdillaan.

Katso kiekonheiton kohteet ja kertoimet


Kenestä planeetan nopein nainen?


Naisten sadan metrin finaali kruunaa yleisurheilun toisen kisapäivän. Välierät juostaan vasta pari tuntia ennen finaalia, joten finaalikahdeksikko ei ole tätä kirjoittaessa vielä selvillä.

Alkuerät juostiin perjantaina ja vauhti oli heti hurjaa. Peräti kuusi naista alitti 11 sekuntia jo alkuerävaiheessa. Norsunluurannikon Marie-Josee Ta Lou oli alkuerien vikkelin Afrikan ennätysajalla 10,78. Jamaikan hirmut Elaine Thompson-Herah ja Shelly-Ann Fraser-Price olivat niin ikään vakuuttavassa vauhdissa ajoilla 10,82 ja 10,84.

Jamaikalaiset pitävät kärkisijoja kausitilastossa ja ovat myös kilpailun suurimmat suosikit. Fraser-Price täräytti maansa ennätyksen 10,63 kesäkuussa ja on varmasti vaikeasti voitettava vastus kilpasisarilleen, kun kisassa edetään finaalivaiheeseen.

Sveitsiläisnaiset säväyttivät alkuerissä juosten vuorotellen maansa ennätyksen. Ensin Mujinga Kamboudji löi tiskiin 10,95 ja vain hetkeä myöhemmin Ajla del Ponte nipisti tästä vielä neljä sadasosaa ajalla 10,91. Säilyykö sveitsiläisten vire kuitenkaan finaaliin saakka?

Mitalispekulaatioihin on nostettava ehdottomasti myös alkuerät maltillisemmin juosseet Iso-Britannian Dina Asher-Smith ja Jamaikan kolmas edustaja Shericka Jackson. Etenkin Dohan maailmanmestari Asher-Smith osaa ajoittaa kuntonsa arvokisoihin ja pystyy varmasti pudottamaan kauden kärkinoteerauksestaan 10,91 reippaasti. 400 metrin Rion olympialaisten pronssimitalisti Jackson on vaihtanut menestykkästi pikamatkalle, mutta mitalisija olisi sittenkin pienoinen yllätys.

Satasen matkalla ei saa koskaan unohtaa yhdysvaltalaisjuoksijoita. Teahna Daniels, Jenna Prandini ja Javienne Oliver kantanut Tokiossa USA:n värejä, kun maan ykköspyssy 10,72 juossut Sha'Carri Richardson joutui jäämään pois Tokion kisoissa kannabiskärynsä takia. USA:n edustuskolmikko ei yllä kausitilastossa 10 kärkeen ja mitalivauhtiin yltäminen olisikin tällä kertaa yhdysvaltalaisyllätys.

Nigerialaiskaksikko Nzubechi Grace Nwokocha ja Blessing Okagbare omaa myös saumat mitalitaisteluun. Alkuerissä Nwokocha pinkoi ennätyksekseen tasan 11,00 ja Okagbare noteerasi 11,05. Alkuerien varsinainen yllättäjä oli Iso-Britannian Daryll Neita, joka puhkaisi urallaan ensi kertaa 11 sekuntia ajalla 10,96. Mitalivauhtiin yltäminen olisi 24-vuotiaalta kuitenkin kovan luokan pommi.

Katso 100 m kohteet ja kertoimet


Mihin maahan matkaa olympiahistorian ensimmäinen sekaviestikulta?


Huom! Yhdysvallat on mukana kisassa, vaikka maa aluksi diskattiin.

Tokiossa kilpaillaan ensimmäistä kertaa ikinä sekaviestin merkeissä olympiatasolla. Viestijoukkue koostuu kahdesta naisesta ja kahdesta miehestä. Lisämielenkiintoa lajiin tuo se, että juoksujärjestyksellä ei ole väliä, vaan jokainen joukkue voi valita haluamansa järjestyksen juoksijoille.

Kisan suurin ennakkosuosikki ennen perjantain alkueriä oli Yhdysvallat, mutta maa diskattiin vaihtovirheen takia. Näin ollen lauantain suurimpia suosikkeja ovat muun muassa Puola, Jamaika, Hollanti ja Iso-Britannia.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi