Maraton


Maraton on yksi legendaarisimmista ja pitkäikäisimmistä yleisurheilun kilpailumuodoista. Viime vuosina matka on saavuttanut suuren suosion myös harrastelijoiden piirissä.


Kahden tunnin maraton


Kahden tunnin rajaa maratonilla pidettiin pitkään mahdottomana, mutta viime vuosien tulosharppaukset maratonin ME-lukemissa herätti toiveet kyseisen virstanpylvään saavuttamisesta.

Ensimmäisen kerran kahden tunnin maratonin kimppuun hyökättiin toden teolla Monzan moottoriradalla vuonna 2017, kun Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese ja Lelisa Desisa hyökkäsivät rajan kimppuun. Tapahtuma järjestettiin epävirallisissa olosuhteissa, joihin kuului muun muassa kiertävät jänikset (jänikset vaihtuivat kisan mittaan). Ainoa maaliin selviytynyt oli Kipchoge ajalla 2:00.25.

Kenian Eliud Kipchoge alitti ensimmäisenä ihmisenä maratonilla kahden tunnin rajan. Tulos ei kuitenkaan ole tilastokelpoinen.
Kenian Eliud Kipchoge alitti ensimmäisenä ihmisenä maratonilla kahden tunnin rajan. Tulos ei kuitenkaan ole tilastokelpoinen.


Myöhemmin (2019) kahden tunnin raja yritettiin rikkoa Itävallan Wienissä. Tuolloin ennätysyrityksessä onnistuttiin, kun maailmanennätyksen haltija Kipchoge rullaili maaliin ajassa 1:59.40. Tulosta ei kuitenkaan lueta maailmanennätykseksi kilpailun epävirallisuuden vuoksi.

Kipchoge käytti kahden tunnin alituksessaan Nike Vaporfly 4% juoksukenkiä, joiden arvioidaan edesauttaneen merkittävästi suorituksessa.

Suomen menestys maratonilla


Maratonin tullessa viralliseksi kilpailumuodoksi vuoden 1908 olympialaisissa, on Suomi saavuttanut maratonilla lukuisia arvokisamitaleja.

Ensimmäisen arvokisamitalin Suomeen juoksi Hannes Kolehmainen voittamalla Antwerpenin olympiamaratonin vuonna 1920. Seuraavissa olympialaisissa Albin Stenroos voitti Pariisissa ja seuraavissa olympialaisissa pronssia voittivat Martti Marttelin (1928) ja Armas Toivonen (1932). Veikko Karvonen on viimeisin suomalainen maratonin olympiamitalisti (kolmas vuonna 1956 Melbournessa).

Euroopan mestaruuskisoissa Suomi on voittanut lukuisia mitaleja maratonoille. Viimeisin suomalainen mitalisti EM-tasolla on Janne Holmén, joka voitti maratonin EM-kultaa Munchenissä vuonna 2002.