Ensi viikon alussa (9.–10.9.) Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä käydään tämän yleisurheilukauden uutuus, eli Euroopan ja Yhdysvaltojen joukkueiden välinen ottelu, jossa uuden ja vanhan mantereen joukkueet taistelevat toisiaan vastaan.
Tämä kilpailu, viralliselta nimeltään
The Match, on ensimmäinen Euroopan ja Yhdysvaltojen välinen yleisurheilukilpailu ulkoradoilla ja ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen yleisurheilukentillä sitten 1960-luvun. Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n toiveena on, että kilpailusta muodostuisi golfin Ryder ja Solheim Cupien kaltainen perinne.
Ottelussa kilpaillaan kaikissa kenttälajeissa sekä juoksumatkoilla välillä 100 m – 3000 m, mukaan lukien aita- ja estejuoksut. Lisäksi kilpailuun kuuluu kaksi viestiä: pikaviesti sekä uusi sekaviesti, joka koostuu kahdesta 200 metrin sekä yhdestä 400 ja 800 metrin osuudesta. Sekaviestin joukkueet koostuvat kahdesta naisesta ja kahdesta miehestä siten, että ensiksi yksi nainen ja yksi mies juoksevat 200 metriä vapaavalintaisessa järjestyksessä, minkä jälkeen toinen naisjuoksija juoksee 400 metriä ja toinen miesjuoksija 800 metriä. Molempiin viesteihin osallistuu kaksi joukkuetta sekä Euroopasta että Yhdysvalloista.
Yksilölajeissa molemmilla joukkueilla on 4 edustajaa, jotka on valittu Euroopan tilastojen ja Yhdysvaltain mestaruuskisojen tulosten perusteella. Alkuperäinen tarkoitus oli, että Euroopan joukkueessa kilpailisivat joukkue EM-kisojen Superliigan eri lajien voittajat sekä Euroopan listan 3 parasta ja Yhdysvaltain joukkueessa maan mestaruuskisojen eri lajien 4 parasta. Poikkeuksena tähän tosin se, että isäntämaa Valko-Venäjälle luvattiin vähintään 10 edustajaa Euroopan joukkueeseen.
Kaikki kisoihin kutsutut urheilijat eivät kuitenkaan vastanneet kutsuun myöntävästi ja erityisesti Yhdysvallat on mukana B-joukkueella. Euroopan joukkueesta puuttuvat puolestaan esimerkiksi norjalaistähdet
Karsten Warholm ja
Jakob Ingebrigtsen sekä ruotsalainen kiekonheittäjä
Daniel Ståhl. Mukana Euroopan joukkueessa ovat kuitenkin esimerkiksi seiväshyppääjä
Armand Duplantis sekä moukarinheittäjät
Pawel Fajdek ja
Wojciech Nowicki. Suomalaisurheilijoista joukkueeseen kuuluvat aitajuoksija
Annimari Korte sekä estejuoksija
Camilla Richardsson. Yhdysvaltain joukkueen suurimpia tähtiä ovat moninkertaiset arvokisavoittajat pituushyppääjä
Brittney Reese sekä 400 metrin juoksija
Allyson Felix.
Ottelussa kilpaillaan poikkeuksellisilla säännöillä
Kenttälajeissa on käytössä hieman poikkeukselliset säännöt. Heittolajeissa sekä pituus- että kolmiloikassa kuusi parasta kilpailijaa pääsevät mukaan neljännelle kierrokselle ja tämän jälkeen neljännen ja viidennen kierroksen jälkeen viimeisenä ollut kilpailija putoaa pois. Vain kilpailun 4 parasta osallistuvat siis kaikille kuudelle kierrokselle. Korkeus- ja seiväshypyssä puolestaan yrityksien määrää on rajattu niin, että jokaisella urheilijalla on käytössään koko kilpailun aikana vain 8 yritystä. Kuitenkin niin, että yhdestä korkeudesta saa tuttuun tapaan yrittää korkeintaan 3 kertaa.
Kilpailussa pisteitä jaetaan siten, että lajin voittaja saa 9 pistettä, toiseksi sijoittunut 7 pistettä, kolmanneksi sijoittunut 6 pistettä jne. Samaa pistelaskujärjestelmää käytetään sekä yksilölajeissa että viesteissä. Sekä miesten että naisten pisteet lasketaan yhteen, eli kilpailua ei käydä sukupuolten välillä erikseen, kuten vaikka Suomi-Ruotsi maaottelussa.
Tasoltaan ottelu on kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n rankingjärjestelmän mukaan B-kategorian kilpailu, eli siitä saa Tokion olympiarankingiin yhtä paljon pisteitä kuin esimerkiksi Kalevan kisoista.
Kilpailua voi Suomessa seurata suorana lähetyksenä joko Yleltä tai Euroopan yleisurheiluliiton omasta striimistä osoitteesta athletics.eurovisionsports.tv.
Lue lisää: Eurooppa-USA -ottelun aikataulu, joukkueet ja tulokset